Позачергові вибори Харківського міського голови: Комітет Верховної Ради визначився з датою

11:40, 24 марта 2021
Повноваження обраного на цих виборах мера триватимуть до наступних чергових місцевих виборів у 2025 році.
Позачергові вибори Харківського міського голови: Комітет Верховної Ради визначився з датою
Джерело фото: izbirkom.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представники комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко та Андрій Клочко подали до Верховної Ради проект постанови №5292 щодо призначення позачергових виборів Харківського міського голови. Відповідний проект містить пропозицію провести вибори 31 жовтня 2021 року.

У пояснювальній записці автори проекту постанови наводять тайм-лайн подій, які призвели до розробки цієї пропозиції. Цей перелік вкотре акцентує увагу на недоліках наявної системи призначення дострокових виборів, за якої міська рада фактично може «саботувати» призначення позачергових виборів протягом тривало часу – навіть років.

Так, нині вже колишній міський голова Харкова Геннадій Кернес помер 16 грудня 2020 року. Для запуску процедури призначення позачергових виборів міськрада має «взяти до відома» факт смерті міського голови. Міська рада Харкова зробила це лише за два місяці – у лютому 2021 року – після чого відправила відповідне рішення до Верховної Ради.

Проблема полягає у тому, що без рішення місцевої ради про «взяття до відома» парламент фактично не може призначити перевибори, навіть якщо факт смерті відповідного голови вже давно є публічними і загальновідомим. При цьому закон не містить жодних вимог щодо термінів прийняття такого рішення місцевою радою. Тобто, зараз можлива ситуація, що після смерті місцевого голови містом протягом років керуватиме в.о., якому громадяни таких повноважень не давали – як це було протягом понад трьох років у Луцьку.

Вирішити цю проблему пропонує законопроект №5241. Він передбачає, що повноваження міського голови припиняються з дня визначеного у свідоцтві про смерть, а не з моменту рішення місцевої ради про «взяття до відома» факту смерті. Таким чином, можливість певного роду узурпації влади місцевого голови з боку секретаря відповідної ради фактично нівелюється.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про законопроект Галини Третьякової, яким депутатка пропонує скасувати пенсії мешканцям окупованих територій і створити більше військово-цивільних адміністрацій. За задумом це якимось чином має допомогти боротися з наслідками агресії РФ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду