Чи може особа, яка звільнилася з поліції, отримати дві одноразові грошові допомоги: позиція ВС

08:55, 11 ноября 2021
Позивач вважав, що отримання одноразової грошової допомоги у зв’язку з інвалідністю на підставі Закону «Про Національну поліцію» не є перешкодою на отримання грошової допомоги, передбаченої Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Чи може особа, яка звільнилася з поліції, отримати дві одноразові грошові допомоги: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Отримання одноразової грошової допомоги у зв’язку з інвалідністю на підставі Закону України «Про Національну поліцію» не виключає права позивача на отримання одноразової грошової допомоги на підставі частини першої статті 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши касаційну скаргу особи у справі № 813/501/18 про визнання протиправною бездіяльності, стягнення коштів.

Обставини справи

У лютому 2018 року позивач звернувся до Львівського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Управління поліції охорони у Львівській області Національної поліції України, в якому, з урахуванням уточнень, просив суд зобов`язати відповідача нарахувати та виплатити позивачу одноразову грошову допомогу при звільненні зі служби в розмірі 50% місячного грошового забезпечення в сумі 111 452 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач протиправно відмовив йому у виплаті одноразової грошової допомоги. Позивач вказував, що він має право на отримання грошової допомоги, передбаченої ч. 1 ст. 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», та отримання пенсії по інвалідності не є перешкодою для отримання такої допомоги.

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 10.05.2018 адміністративний позов задоволено повністю. Зобов`язано Управління поліції охорони у Львівській області нарахувати та виплатити на користь чоловіка одноразову грошову допомогу при звільненні зі служби в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за повний відпрацьований останній місяць.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що позивач належить до категорії осіб, які мають право на отримання пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», а, отже, й грошової допомоги, передбаченої цим законом.

Також суд першої інстанції відхилив доводи відповідача про те, що оскільки позивач отримав право на пенсію після звільнення, то він не має права на виплату йому одноразової грошової допомоги при звільненні. Суд вказав, що частинною 1 статті 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» встановлено дві підстави для виплати одноразової грошової допомоги зазначеним в ній особам, а саме: особи, які мають право на пенсію за цим Законом та звільняються зі служби за станом здоров`я та які звільненні зі служби за віком, у зв`язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, закінченням строку контракту, систематичним невиконання умов контракту командування за наявності вислуги 10 років і більше, і ці підстави дотримані у спірних правовідносинах.

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 15.08.2018 рішення Львівського окружного адміністративного суду від 10.05.2018 скасовано та прийнято нове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено.

Суд апеляційної інстанції виходив з того, що позивач має право на отримання одноразової грошової допомоги при звільненні, передбаченої ч. 1 ст. 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», однак суд звернув увагу на те, що в матеріалах справи наявний висновок Департаменту поліції охорони Національної поліції України про призначення одноразової грошової допомоги позивачу у зв`язку з інвалідністю, який є підставою для здійснення такої виплати. Апеляційний суд дійшов висновку про неможливість одночасної виплати двох видів грошової допомоги позивачу.

Верховний Суд касаційну скаргу задовольнив, рішення суду апеляційної інстанції скасував, рішення суду першої інстанції залишив у силі. Колегія суддів Верховного Суду зазначила, що суди попередніх інстанцій дійшли правильного висновку про те, що позивач має право на виплату одноразової грошової допомоги при звільненні на підставі ч. 1 ст. 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Однак суд апеляційної інстанції, встановивши наявність в матеріалах справи висновку Департаменту поліції охорони Національної поліції України про призначення одноразової грошової допомоги позивачу у зв’язку з інвалідністю, дійшов помилкового висновку про неможливість одночасної виплати двох видів грошової допомоги позивачу з огляду на положення п. 5 ст. 100 Закону України «Про Національну поліцію».

Виплата одноразової грошової допомоги поліцейському при звільненні здійснюється в порядку та на умовах, визначених ч. 1 ст. 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Суд вказав, що з огляду на зміст положень статей 97-101 Закону України «Про Національну поліцію» вбачається, що пункт 5 статті 100 цього Закону стосується виплати поліцейському грошової допомоги не при звільненні, а у разі загибелі (смерті) чи втрати працездатності поліцейського. На думку Суду, у наведеній правовій нормі йдеться про неможливість одночасного отримання поліцейським одноразової грошової допомоги з різних підстав, визначених різними нормативно-правовими актами, але одного виду – у разі загибелі (смерті) чи втрати працездатності.

Згадана правова норма не містить обмежень щодо отримання поліцейським грошової допомоги декількох видів. Крім того, застосування п. 5 ст. 100 Закону України «Про Національну поліцію» можливо лише за умови встановлення одночасності набуття поліцейським права на отримання грошової допомоги з підстав, визначених цим Законом, та грошової допомоги з підстав, визначених іншими нормативно-правовими актами. Однак таку одночасність набуття позивачем права на отримання грошової допомоги з різних підстав апеляційним судом встановлено не було.

Тому Верховний Суд дійшов висновку про те, що отримання одноразової грошової допомоги у зв’язку з інвалідністю на підставі Закону України «Про Національну поліцію» не виключає права позивача на отримання одноразової грошової допомоги на підставі ч. 1 ст. 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua і на Youtube «Право ТВ», а також на нашу сторінку в Facebook та на Інстаграм, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде