У «Слузі народу» пропонують підвищити штрафи для власників елітних авто у 10 разів

12:13, 14 февраля 2022
Гаманці власників елітних авто можуть суттєво полегшати.
У «Слузі народу» пропонують підвищити штрафи для власників елітних авто у 10 разів
Джерело фото: ekomok.kr.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» пропонують схвалити у першому читанні законопроект № 7026 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо підвищення відповідальності на дорозі для власників елітних автомобілів».  Відповідний проект постанови зареєстровано на сайті парламенту.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та, зокрема передбачити, що штраф за перевищення швидкості, відмову зупинитися на вимогу поліцейського, керування автівкою особою без прав, керування у стані алкогольного сп’яніння збільшується у 10 разів. Наприклад, власник елітного авто, який забув права, в разі ухвалення законопроекту, може бути оштрафований, за нинішнього розміру неоподаткованого мінімуму, на 4250 гривень (425 для решти автовласників – sud.ua), керування без прав може подорожчати до 34 тисяч гривень, а якщо він сяде за кермо напідпитку, то кишеня може «полегшати» кишені на 170-340 тисяч гривень.

Змінами до статті 290 Кримінального кодексу України передбачено підвищення штрафів за знищення чи підробку номера авто чи двигуна в два рази з нинішніх 2550 – 4250 гривень до 5100 – 8500 гривень.

Як зазначається у пояснювальній записці, «елітний транспортний засіб» – легковий автомобіль, середньоринкова вартість якого перевищує 375 розмірів встановлених законом розмірів мінімальних заробітних плат (включно). «На 2022 рік це складає 2 437 500», - зазначається у записці.

На думку авторів, ухвалення законопроекту сприятиме «відповідальності на дорозі для власників елітних автомобілів, збільшенню бюджетних надходжень». Водночас, як свідчить попередня практика зростання штрафів, це не завжди додаткові надходження до бюджету. Зокрема у 2018-20 р.р. суди закрили справи про адміністративні правопорушення відносно близько 204 тис. осіб. Майже по половині з них – через закінчення строків на момент розгляду справи та щодо 39% – через відсутність події чи складу адмінправопорушення.

При цьому понад 55% закритих судами справ стосувалися порушень, передбачених частинами 1-4 статті 130 КУпАП (керування транспортним засобом особами, які перебувають у стані сп’яніння). Основна причина закриття – неявка на судове засідання порушників ПДР та тривала передача матеріалів між судом за місцем вчинення правопорушення та судом за місцем обліку транспортного засобу або за місцем проживання порушника.

Як писала «Судово-юридична газета», українці отримали 180 млн грн штрафів за порушення ПДР у січні 2022 року.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде