Рада врегулювала діяльність прокурорів та суду в умовах воєнного стану

05:00, 4 марта 2022
Депутати адаптували особливий режим досудового розслідування до умов воєнного стану.
Рада врегулювала діяльність прокурорів та суду в умовах воєнного стану
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7118 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо додаткового регулювання забезпечення діяльності правоохоронних органів в умовах воєнного стану та врегулювала діяльність прокурорів та суду в умовах воєнного стану.

Законопроєктом вносяться зміни до статті 615 Кримінального кодексу Особливий режим досудового розслідування в умовах воєнного стану та передбачає, що в разі неможливості слідчого суддді виконувати повноваження це може робити прокурор.

Крім цього документ розширює перелік розширити перелік злочинів, за які відповідно до вказаної статті може бути застосовано тримання під вартою до 30 днів: ст. 115 (умисне вбивство), ст. 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження), ст. 127 (Катування), ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ст. 146-1 (Насильницьке зникнення), ст. 147 (Захоплення заручників), ст. 152 (Зґвалтування), ст. 186 (Грабіж), ст. 187 (Розбій) та інші;

Також унормовується термін початку досудового розслідування в умовах воєнного стану. Зазначається, що  в умовах воєнного стану в разі виникнення об’єктивної неможливості: доступу до Єдиного реєстру досудових розслідувань – рішення про початок досудового розслідування приймається слідчим, прокурором, про що виноситься відповідна постанова; відомості, які підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань, вносяться до нього за першої можливості, а процесуальні дії під час кримінального провадження фіксуються у відповідних процесуальних документах, а також за допомогою технічних засобів фіксування кримінального провадження, крім випадків, коли фіксування за допомогою технічних засобів неможливе з технічних причин.

Крім цього визначається додаткова підстава для зупинення кримінального провадження неможливість звернення з обвинувальним актом до суду у зв’язку з військовими діями, з подальшим його відновленням.

Також унормовано  питання продовження строків тримання під вартою у разі неможливості проведення підготовчого судового засідання. У такому разі обраний під час досудового розслідування запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, вважається продовженим до вирішення відповідного питання у підготовчому судовому засіданні, але не довше ніж на два місяці.. Строк тримання під вартою може бути продовжений неодноразово в межах строку досудового розслідування.

Передбачається особлива процедура оскаржень рішень прокурора. Встановлюється, що скарги на дії чи бездіяльність прокурора прийняті або вчинені на виконання повноважень, розглядаються судом, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення, після забезпечення його функціонування у іншій місцевості, або найбільш територіально наближеним до нього судом.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження воєнного стану в Україні. 3 березня Верховна Рада затвердила указ Глави держави про загальну мобілізацію через російську агресію.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси