Зеленський ветував закон про визнання РФ державою-терористом та заборону використання символіки російських окупантів

11:36, 13 мая 2022
Документом Російська Федерація  визнається державою-терористом та забороняються в Україні символи Z та V, що використовуються як символи вторгнення в Україну.
Зеленський ветував закон про визнання РФ державою-терористом та заборону використання символіки російських окупантів
Джерело фото: meta.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський ветував ухвалений парламентом закон №7214 «Про заборону пропаганди агресії РФ проти України та російського неонацистського тоталітарного режиму», яким пропонувалося заборонити використання символіки російських окупантів, а Росія визнавалася державою- терористом. Відповідний запис з’явився на сайті парламенту.

Текст пропозицій Глави держави до документу наразі не оприлюднено.

Зауважимо, що раніше ЗМІ писали, що перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко в ефірі телемарафону «спростував твердження про те, що президент Зеленський наклав вето на законопроект №7194 про конфіскацію активів РФ в Україні. За словами віце-спікера, глава держави повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями».

Разом з тим, повернення закону до Верховної Ради і є вето, адже саме так прописано у Регламенті Верховної Ради, який Олександр Корнієнко не може не знати.

Так, відповідно до статті 132 Закону «Про Регламент Верховної Ради України», яка має недвозначу назву «Процедурні наслідки застосування Президентом України права вето»:

«У разі якщо Президент України застосував право вето щодо прийнятого Верховною Радою закону і у визначений частиною другою статті 94 Конституції України строк повернув закон до Верховної Ради зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями, наслідком цього є скасування результатів голосування за закон у цілому і відкриття процедури його повторного розгляду у Верховній Раді».

Нагадаємо, що згідно прийнятого закону (законопроєкту 7214) пропаганда російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста – це зокрема, публічне заперечення, в тому числі через засоби масової інформації або з використанням мережі Інтернет, злочинного характеру акту збройної агресії (війни) проти України з боку Російської Федерації, що розпочався 24 лютого 2022 року, поширення інформації, спрямованої на підтримку або виправдання злочинного характеру діяльності Російської Федерації, посадових осіб та (або) представників органів державної влади держави-терориста, представників збройних сил Російської Федерації, інших воєнних формувань, які офіційно або приховано діють від імені Російської Федерації, на території України або проти території України з територій інших країн, публічне використання символіки військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україну, використання, створення, поширення продукції, що містить таку символіку, як в Україні, так і в інших країнах світу.

Крім цього РФ пропонується визнати державою терористом та встановити заборону пропаганди символіки, яка, серед іншого наявна на військовій техніці окупантів.

Також, серед іншого  передбачена заборона  державної реєстрації друкованого засобу масової інформації, назва якого містить символіку військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україну».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», з номерів автівок плануєтсья прибрати літеру Z, яку, зокрема використовують у символіці російські окупанти.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки