Конкурс до Антикорсуду: ГРМЕ отримала практичні роботи кандидатів

12:06, 10 декабря 2018
Громадська рада міжнародних експертів вже отримала практичні роботи кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду.
Конкурс до Антикорсуду: ГРМЕ отримала практичні роботи кандидатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища кваліфікаційна комісія суддів України передала Громадській раді міжнародних експертів 156 практичних робіт, які 14 лютого 2018 року виконали кандидати на посади суддів Вищого антикорупційного суду. Про це повідомив заступник голови ВККСУ Станіслав Щотка під час конференції «Декорупція України», присвяченій міжнародному Дню боротьби з корупцією, 7 грудня 2018 року, передає прес-служба ВККС.

Під час заходу представники громадських організацій, влади та бізнесу проаналізували антикорупційні реформи, які відбувалися в Україні з моменту перемоги Революції гідності.

Зокрема, Щотка детально поінформував про перебіг конкурсу до Вищого антикорупційного суду, наголосивши, що всі процедури є прозорими, а громадськість може поетапно слідкувати за ними. «Ми визначили для себе стандарт: вся інформація щодо кандидатів до ВАС, якою володіє Комісія, є доступною для ГРМЕ. Наразі всі 156 практичних завдань передані ГРМЕ», — повідомив Щотка.

Він також зазначив, що ВККСУ підготовлено та розіслано бланк Згоди кандидата на повний та безпосередній доступ ГРМЕ до матеріалів його досьє. «На сьогодні Комісією отримано 130 таких згод. Якщо кандидат не надає згоди — це його вибір, який показує, наскільки він готовий до взаємодії з ГРМЕ», — наголосив Щотка.

Стосовно орієнтовних термінів оголошення результатів конкурсу він зазначив, що «встановлено межу — це друга декада лютого 2019 року».

Відповідаючи на питання, чи стане Вищий антикорупційний суд «гільйотиною» у боротьбі з корупцією, заступник голови Комісії зауважив, що його завданням, як члена ВККСУ, є обрати кандидатів у судді з числа українських фахівців, які зможуть мужньо, справедливо та не піддаючись тиску приймати законні рішення, керуючись принципом верховенства права.

Участь у конференції також взяли голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, перший заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук, бізнес-омбудсмен в Україні Альгірдас Шемета, голова Програми ЄС «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні» Ека Ткешелашвілі, голова правління "Трансперенсі Інтернешнл Україна" Ярослав Юрчишин та юридичний радник "Трансперенсі Інтернешнл Україна" Катерина Риженко.

Захід організовано "Трансперенсі Інтернешнл Україна" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Pact та Представництва ЄС в Україні.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 12 і 14 листопада кандидати в Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд і його Апеляційної палати склали іспити, які включали тестування на знання норм права і практичні завдання. Успішним тестування, результати якого стали відомі 12 листопада, виявилося для 317 кандидатів в ВС, 108 — в Антикорупційний суд і 48 претендентів в його Апеляційної палати.

Крім того, ми повідомляли, які міжнародні експерти будуть впливати на відбір суддів в Антикорупційний суд. 5 міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері боротьби з корупцією, запропонували на посади членів Ради міжнародних експертів 12 осіб.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду