Перерахунок пенсії військовослужбовцям: важлива постанова КАС ВС

18:14, 7 февраля 2019
Суд розглянув позов до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.
Перерахунок пенсії військовослужбовцям: важлива постанова КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У перерахунку пенсії змінною величиною є лише розмір грошового забезпечення, натомість відсоткове значення розміру основної пенсії, яке обчислювалося при її призначенні відповідно до наявної у позивача вислуги років, є незмінним. При перерахунку пенсії військовослужбовцям з 1 січня 2018 року відповідно до ст. 63 Закону України від 9 квітня 1992 року №2262-ХІІ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» на підставі постанови КМУ від 21 лютого 2018 року №103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» відсутні підстави для застосування механізму нового обчислення пенсії із урахуванням норм ч. 2 ст. 13 цього Закону, яка береться до уваги саме при призначенні пенсії.

Таке рішення ухвалив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у зразковій справі за позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про визнання дій протиправними, зобов’язання здійснити перерахунок та виплату пенсії.

Спір полягає в тому, що позивачу з 2004 року призначено пенсію за вислугу років відповідно до Закону № 2262-ХІІ у розмірі 83 % грошового забезпечення. У квітні 2018 року ГУПФ здійснило перерахунок пенсії з 1 січня 2018 року, у зв’язку зі зміною грошового забезпечення на підставі постанови КМУ від 30 серпня 2017 року № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», постанови КМУ від 21 лютого 2018 року №103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» виходячи з основного розміру пенсії 70% грошового забезпечення.

Позивач звернувся до суду з вимогою визнати протиправними дії ГУ ПФУ щодо зменшення основного розміру призначеної пенсії з 83% до 70% сум грошового забезпечення, зобов’язати відповідача здійснити перерахунок і виплату призначеної пенсії в основному розмірі 83% сум грошового забезпечення, з урахуванням проведених виплат.

Верховний Суд задовольнив позовні вимоги, зазначивши, що у відповідача не було підстав для зменшення відсоткового значення розміру основної пенсії при здійсненні її перерахунку.

Колегія суддів зазначила, що ст. 63 Закону №2262-ХІІ визначає як обов’язкову підставу для здійснення перерахунку пенсії підвищення грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом. Умови, порядок та розміри цього перерахунку визначені постановою КМУ №103.

Верховний Суд вказав, що зміни до ст. 63 Закону № 2262-ХІІ ні Законом України від 8 липня 2011 року №3668-VI «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», ні Законом України від 27 березня 2014 року № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» у частині підстав, умов, розміру або порядку перерахунку пенсій не вносилися. Крім того, постанова КМУ від 13 лютого 2008 року № 45, що регулює порядок перерахунку пенсій, призначених відповідно до зазначеного Закону, і постанова КМУ № 103 також не містять жодних положень про зміну відсоткового значення розміру призначених пенсій при їх перерахунку.

Отже, Верховний Суд зазначив, що внесені зміни до ст. 13 Закону №2262-ХІІ щодо розміру пенсії у відсотках стосуються порядку призначення пенсії за вислугу років військовослужбовцям та особам, які мають право на пенсію за цим Законом у разі реалізації ними права на пенсійне забезпечення, а не перерахунку вже призначеної пенсії. Процедури призначення та перерахунку пенсії є різними за змістом і механізмом їх проведення. Нормами, які визначають механізм здійснення перерахунку пенсії за вислугу років є норми ст. 63 Закону №2262-ХІІ, яка змін не зазнала.

Рішення Верховного Суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. 

Рішення Верховного Суду від 4 лютого 2019 року у справі №240/5401/18.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду 12 грудня 2018 року ухвалила рішення у зразковій справі щодо перерахунку пенсій працівникам органів внутрішніх справ.

Додамо, в Кабміні розповіли про два етапи підвищення пенсій для військових. До початку 2020 року розмір виплат для військових пенсіонерів зросте вдвічі порівняно з 2017 роком. Найближче підвищення заплановане на 1 січня 2019 року. Військові пенсіонери отримають надбавку в 750 гривень.

Крім того, Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув по суті адміністративну справу за позовом до Кабінету Міністрів України щодо визначення обмеженого переліку підстав для перерахунку пенсій військовим пенсіонерам.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді