Перерахунок пенсій військовослужбовцям: ВС розгляне позов до ПФ

12:29, 16 января 2019
Засідання відбудеться 4 лютого.
Перерахунок пенсій військовослужбовцям: ВС розгляне позов до ПФ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

4 лютого 2019 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розгляне як зразкову типову справу за позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Суть спору полягає в тому, що позивач просить визнати протиправними дії ГУ ПФУ щодо зменшення основного розміру призначеної пенсії з 83 % до 70 % сум грошового забезпечення з 1 січня 2018 року та зобов'язати відповідача здійснити перерахунок і виплату призначеної пенсії в основному розмірі 83 % сум грошового забезпечення з 1 січня 2018 року відповідно до Закону України від 9 квітня 1992 року № 2262-ХІІ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», з урахуванням проведених виплат.

Своє звернення до суду позивач обґрунтовує тим, що при перерахунку пенсії застосовано редакцію ч. 2 ст. 13 Закону № 2262-ХІІ, чинну на момент здійснення перерахунку, внаслідок чого обчислення пенсії відбулося з урахуванням відсоткового значення грошового забезпечення 70 % замість 83 %, які були визначені при призначенні пенсії.

Доцільність розгляду цієї справи Верховним Судом як зразкової обґрунтовано необхідністю ухвалення зразкового рішення для формування єдиної судової практики вирішення цієї категорії спорів, оскільки в провадженні адміністративних судів перебувають справи за аналогічними позовами, у яких відповідачем є один і той самий суб’єкт владних повноважень, спір у яких виник з аналогічних підстав, у відносинах, що регулюються одними нормами права та у яких позивачами заявлені ідентичні вимоги.

Верховний Суд вирішує зразкові справи за правилами спрощеного позовного провадження колегією суддів у складі п'яти суддів (ч. 5 ст.290 КАС України). Справа розглядатиметься без виклику сторін.

Звертаємо увагу, що суди мають враховувати правові висновки Верховного Суду, викладені у рішенні за результатами розгляду зразкової справи (ч. 3 ст. 291 КАС України).

Ухвала про відкриття провадження у зразковій справі від 10 січня 2019 року у справі № Пз/9901/58/18 (№ 240/5401/18).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду 12 грудня 2018 року ухвалила рішення у зразковій справі щодо перерахунку пенсій працівникам органів внутрішніх справ.

Додамо, в Кабміні розповіли про два етапи підвищення пенсій для військових. До початку 2020 року розмір виплат для військових пенсіонерів зросте вдвічі порівняно з 2017 роком. Найближче підвищення заплановане на 1 січня 2019 року. Військові пенсіонери отримають надбавку в 750 гривень.

Крім того, Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув по суті адміністративну справу за позовом до Кабінету Міністрів України щодо визначення обмеженого переліку підстав для перерахунку пенсій військовим пенсіонерам.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді