Три доби не з’являлася на військову службу: суд ухвалив рішення щодо лейтенанта

14:10, 12 февраля 2019
Славутський суд ухвалив рішення стосовно військової, яка була відсутня на службі три доби.
Три доби не з’являлася на військову службу: суд ухвалив рішення щодо лейтенанта
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Славутський міськрайонний суд визнав винною особу у вчиненні адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена частиною четвертою статті 172-11 КУпАП, і застосував щодо неї адміністративне стягнення у вигляді сплати на користь держави штрафу в розмірі ста сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 2465 грн.

Як встановив суд, командир військової частини своїм наказом на підставі рішення військово-лікарської комісії звільнив лейтенанта від виконання службових обов’язків на 6 діб (з 19 грудня 2018 року) у зв’язку зі станом здоров’я. Утім, 26 грудня вона на службу не з’явилася, а повернулась на територію військової частини лише 29 грудня 2018 року.

Військовослужбовець в суді свою вину не визнала, пояснила, що після операції повернулася у військову частину, надавши командиру рапорт на відпустку строком 30 календарних днів, згідно з рекомендаціями військово-лікарської комісії (ВЛК). Дізнавшись, що командир його не погоджує, написала інший — на виїзд за межі гарнізону на 6 днів для проходження реабілітації під наглядом лікаря. Згодом їй повідомили,що відпустку командир дав, але не на 30, а на 6 днів. Не погодившись, лейтенант написала заяву до Військової служби правопорядку і, повідомивши, що лікуватиметься за місцем фактичного проживання, залишила військову частину.

Дослідивши матеріали справи, зокрема, довідку ВЛК, в якій вказано, що військовослужбовець потребує відпустки за станом здоров’я терміном 30 днів, її рапорт про надання дозволу на виїзд за межі гарнізону на 6 діб, наказ командира в/ч на підставі рапорту т.в.о. начальника медслужби та довідки ВЛК про звільнення від виконання обов’язків у зв’язку із хворобою на 6 діб, суд дійшов до висновку, що в діях лейтенанта є склад  адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 172-11 Кодексу про адміністративні правопорушення (Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез’явлення його вчасно без поважних причинна службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або лікувального закладу тривалістю до 3 діб, вчинене в особливий період).

Доказів поважності відсутності на службі з 26 по 28 грудня 2018 року військовослужбовець та її захисник не надали.

Натомість суд погодився з їхніми доводами про те, що висновок військо-лікарської комісії є обов’язковим для реалізації. Разом з тим, в постанові зазначив, що правомірність дій командира військової частини не є предметом розгляду цієї справи.

«За таких обставин, вважаючи дії командира військової частини протиправними, С. повинна була діяти у межах чинного законодавства, при цьому не порушуючи сама вимог закону», — ідеться в постанові, яка ще може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддю із Запоріжжя відсторонили від здійснення правосуддя.

Також була інформація, що суд ухвалив рішення щодо дільничного поліцейського, який брав хабарі.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді