Позов Гриценка проти Порошенка: Верховний Суд прийняв рішення

14:29, 15 марта 2019
Суд дійшов висновку, що офіційне інтернет-представництво Президента України не є засобом масової інформації.
Позов Гриценка проти Порошенка: Верховний Суд прийняв рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Критерієм передвиборчої агітації є наявність у діяльності з поширення інформації мети спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост президента України (ч.1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України»). Тому діяльність з поширення інформації, щодо якої така мета не встановлена, не може вважатися передвиборчою агітацією.

Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши в апеляційному порядку справу за позовом кандидата на пост Президента України Анатолія Гриценка до кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.

Позивач просив визнати повідомлення із 74 фотоілюстраціями, що розміщено на сторінці офіційного інтернет-представництва Президента України Петра Порошенка (Адміністрації Президента України) з висвітлення його робочої поїздки до Одеської області, передвиборчою агітацією, зобов’язати відповідача здійснити оплату цієї передвиборчої агітації за рахунок особистого виборчого фонду, а також зобов’язати його утриматися від учинення ним передвиборчої агітації за рахунок бюджетних коштів.

Заслухавши пояснення представників учасників справи, дослідивши зібрані у справі докази, колегія суддів КАС ВС констатувала відсутність підстав для задоволення позовних вимог.

Колегія суддів встановила, що повідомлення із фотоілюстраціями не спрямоване на спонукання виборців до голосування за або проти певного кандидата, не містить тверджень і не дає підстав для виникнення оціночних суджень про переваги або недоліки певного кандидата, не надає переваги певному кандидату у будь-якій формі.

Колегія суддів також зауважила, що, незважаючи на споріднену спрямованість із класичними (телевізійними, радіо тощо) ЗМІ та ефективність подання інформації для цільової аудиторії, відсутність нормативного врегулювання діяльності у мережі Інтернет унеможливлює ототожнення будь-якого веб-сайту, зокрема інформаційної чи офіційної сторінки органу державної влади, із засобом масової інформації (крім випадку, коли веб-сайт зареєстрований у встановленому законом порядку як ЗМІ).

Суд дійшов висновку, що офіційне інтернет-представництво Президента України не є засобом масової інформації. Його роль як джерела офіційної інформації, яка надається засобам масової інформації, а не як самостійного ЗМІ (Положення про Адміністрацію Президента України, затверджене Указом Президента України від 2 квітня 2010 року №504/2010).

Верховний Суд спростував доводи позивача стосовно того, що розміщення вказаної інформації є проведенням агітації за рахунок бюджетних коштів, якими відає Адміністрація Президента України, а не так, як встановлено законом. Суд встановив, що оскільки розміщення інформації є не передвиборчою агітацією, а висвітленням діяльності Президента України, то на таке висвітлення не поширюються заборони, встановлені ст. 37 Закону України «Про вибори Президента України».

Рішення Верховного Суду від 10 березня 2019 року у справі № 855/64/19 (провадження №А/9901/52/19).

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що прес-служба Верховного Суду оприлюднила інфографіку про розгляд КАС ВС справ, які пов’язані з виборчим процесом.

Також нам стало відомо, що Юлія Тимошенко просила ВС визнати протиправними дії Петра Порошенка щодо проведення передвиборної агітації.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді