Звільнено суддю Васильківського міськрайонного суду Київської області

11:18, 4 сентября 2019
ВРП ухвалила звільнити суддю за вчинення істотного дисциплінарного проступку.
Звільнено суддю Васильківського міськрайонного суду Київської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Вищої ради правосуддя 3 вересня 2019 року розглянуто питання про звільнення Степаненка Віктора Вікторовича з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що до Вищої ради правосуддя 27 лютого 2019 року надійшли матеріали подання Вищої ради юстиції про звільнення з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області Степаненка В.В.

За результатами перевірки встановлено, що 17 листопада 2015 року Вища рада юстиції, розглянувши дисциплінарну справу, відкриту за висновком Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції від 19 травня 2015 року, ухвалила рішення про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення судді Васильківського міськрайонного суду Київської області Степаненка В.В. з посади судді за порушення присяги.

Вищою радою юстиції 7 грудня 2015 року до Верховної Ради України направлено подання про звільнення судді Васильківського міськрайонного суду Київської області Степаненка В.В. з посади у зв’язку з порушенням присяги.

Не погодившись із рішенням ВРЮ, Степаненко В.В. двічі звертався до Вищого адміністративного суду України з адміністративним позовом про визнання протиправним та скасування цього рішення.

Вищий адміністративний суд України ухвалами від 29 грудня 2015 року та від 10 березня 2016 року залишив зазначені позови без розгляду на підставі статті 100 Кодексу адміністративного судочинства України (у редакції, чинній на час вчинення таких процесуальних дій).

Постановою Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року Степаненка В.В. звільнено з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області у зв’язку з порушенням присяги судді.

18 жовтня 2016 року Степаненко В.В. подав до Вищого адміністративного суду України позов до Верховної Ради України про визнання протиправними дій Верховної Ради України щодо включення до порядку денного пленарного засідання п’ятої сесії Верховної Ради України VIII скликання 29 вересня 2016 року та розгляду питання про звільнення Степаненка В.В. з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області за порушення присяги і про визнання зазначеної Постанови Верховної Ради України незаконною та її скасування.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду 19 лютого 2018 року прийняв постанову про часткове задоволення позовних вимог, визнав протиправними дії Верховної Ради України з розгляду питання про звільнення Степаненка В.В. з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області у зв’язку з порушенням присяги на пленарному засіданні п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання 29 вересня 2016 року та визнав протиправною і скасував Постанову Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року про звільнення Степаненка В.В. з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області у зв’язку з порушенням присяги судді.

Частково задовольняючи позовні вимоги, Касаційний адміністративний суд у складі Верхового Суду встановив, що Верховною Радою України під час розгляду питання про звільнення судді Васильківського міськрайонного суду Київської області Степаненка В.В. допущені суттєві порушення Регламенту Верховної Ради України, внаслідок чого Постанова від 29 вересня 2016 року №1608-VІІІ «Про звільнення судді» не може вважатися законною через недотримання встановлених процедурних правил.

Тобто наразі Постанова Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року №1608-VІІІ про звільнення Степаненка В.В. з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області у зв’язку з порушенням присяги судді визнана незаконною та скасована, а рішення ВРП є чинним.

30 вересня 2016 року набули чинності закони України від 2 червня 2016 року №1401-VIII «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та №1402-VІІІ «Про судоустрій і статус суддів».

Пунктом 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України №1401-VIII визначено, що з дня набрання чинності цим Законом призначення, припинення повноважень та звільнення суддів здійснюється відповідно до Конституції України з урахуванням внесених цим Законом змін.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 131 Конституції України рішення про звільнення судді з посади ухвалює Вища рада правосуддя.

Абзацом другим пункту 14 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 21 грудня 2016 року №1798-УІІІ «Про Вищу раду правосуддя» передбачено, що суддя, щодо якого до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» Вищою радою юстиції внесено подання про його звільнення з посади за порушення ним присяги і рішення щодо якого не було прийнято Президентом України чи Верховною Радою України, звільняється з посади судді на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Як вбачається з матеріалів подання Вищої ради юстиції про звільнення з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області Степаненка В.В., підставою його внесення до Верховної Ради України стали обставини, встановлені Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів судів загальної юрисдикції від 19 травня 2015 року за результатами перевірки судді на підставі пункту 3 частини першої статті 3 Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» за зверненням голови громадської спілки «Українська Спілка Автомайдан» Михайловського А.В.

Вища рада юстиції, здійснивши розгляд дисциплінарної справи, встановила, що суддя Степаненко В.В. здійснив розгляд справ про адміністративні правопорушення стосовно чотирьох громадян без встановлення обставин, що мають значення для правильного вирішення справи, визнав винними вказаних осіб у вчиненні правопорушень, передбачених статтею 1222 Кодексу України про адміністративні правопорушення, і наклав на них адміністративні стягнення у вигляді позбавлення прав керування транспортними засобами строком на шість та три місяці на підставі адміністративних матеріалів, які не містили доказів їх вини у вчиненні таких адміністративних правопорушень.

Таким чином, суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області Степаненко В.В. не виконав покладених на нього професійних обов’язків під час гострого соціального конфлікту в Україні у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, а саме не забезпечив в межах своїх повноважень дотримання принципів самостійності судів і незалежності суддів, конституційних засад судочинства.

Вища рада юстиції у рішенні вказала, що суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області Степаненко В.В. не дотримався присяги судді, яка зобов’язує суддю об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно та справедливо здійснювати правосуддя, підкоряючись лише закону та керуючись принципом верховенства права, чесно і сумлінно виконувати обов’язки судді, не вчиняти дій, що порочать звання судді та принижують авторитет судової влади, а отже, є підставою для звільнення вказаного судді з посади за порушення присяги.

Вказане рішення Вищої ради юстиції є чинним та не було предметом перегляду у судовому порядку.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Степаненка Віктора Вікторовича з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що звільнено суддю Вищого господарського суду України.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді