Модельні рішення для судів: у Харкові обговорили кращі практики

18:44, 20 февраля 2020
Учасники заходу обговорили також шляхи вдосконалення організації роботи судів.
Модельні рішення для судів: у Харкові обговорили кращі практики
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 20 лютого, за ініціативи Програми USAID «Нове правосуддя» та Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» у місті Харкові відбулася міжнародна практична конференція «Модельні рішення для судів: кращі міжнародні та українські практики». Про це повідомляє офіційний сайт ВРП.

Під час конференції учасники обговорили шляхи удосконалення організації роботи судів, зокрема у сферах надання судових послуг, роботи із вразливими групами населення, безпеки суду тощо. Окрім цього, були представлені кращі міжнародні практики та ініціативи, що вже успішно реалізовані в українських судах.

У рамках заходу відбулося засідання Проектної Ради, під час якого експерти, зокрема, обговорили успіхи та виклики в реалізації ініціативи «Модельні суди» і можливість створення єдиної платформи міжнародних донорів для координації та імплементації модельних рішень для судів в Україні.

З вітальним словом до присутніх звернулися керівник Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Довідас Віткаускас, член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, заступник Голови Ради суддів України Вадим Бутенко, начальник управління інформатизації та судової статистики Державної судової адміністрації України Олександр Слоніцький, радник Програми USAID «Нове Правосуддя» Уляна Пашинна.

Керівник Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Довідас Віткаускас зазначив, що дискусія з приводу реалізації ініціативи «Модельні суди» триває. Але всі зацікавлені сторони впевнені, що суди мають продемонструвати віддачу – доступне, прозоре та ефективне правосуддя. Тому, як вказав керівник Проекту Європейського Союзу «Право-Justice», потрібні обговорення та конкретні пропозиції щодо поліпшення цієї послуги саме через ініціативу «Модельні суди».

Вітаючи присутніх, Лариса Швецова зазначила, що наразі перед суддівською спільнотою постають великі виклики щодо покращення  доступу до правосуддя. Л.Швецова нагадала, що ВРП є органом суддівського врядування, який діє для забезпечення незалежності суддів.

ВРП відповідно до вимог Закону України «Про Вищу раду правосуддя» долучилася до ініціативи Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» «Модельні суди». У 2018 році за підсумками консультацій із головами судів саме Вищою радою правосуддя було визначено 4 суди для впровадження пілотного проекту «Модельні суди» щодо застосування прогресивних міжнародних практик.

Як вказала Л.Швецова, ВРП на сьогодні є бенефіціаром вказаного проекту та бере активну участь у розробці всіх питань, пов’язаних з його реалізацією.

Член ВРП поінформувала, що 18 судів визначені як пілотні для впровадження «електронного суду». За наданою ними інформацією, досвід роботи «електронного суду» є позитивним, суди погоджуються з необхідністю повного впровадження ЄСІТС.

За її словами, члени ВРП як судді надають свою методичну допомогу у створенні посібника «Модельні рішення для судів». Крім того, відповідно до вимог закону Вища рада правосуддя проводить роботу щодо організації Служби судової охорони, працює Постійна комісія Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, покращується комунікаційна діяльність судів.

Заступник Голови Ради суддів України Вадим Бутенко зазначив, що ініціатива «Модельні суди» є кроком для поліпшення доступу громадян до суду та поліпшення умов роботи суддів.

В.Бутенко наголосив, що своїм рішенням у 2019 році РСУ підтримала проект «Зручний суд», обговорювалися подальші кроки для реалізації ініціатив «Зручний суд» та «Модельні суди». Заступник Голови РСУ також зазначив, що сьогодні у трьох пілотних районних судах міста Києва вже встановлюються інформаційні стенди. Запевнив, що РСУ сприятиме подальшому надходженню вказаних матеріалів до всіх судів України.

Начальник управління інформатизації та судової статистики ДСА України Олександр Слоніцький зазначив, що дуже важливим питанням є покращення інформаційно-навігаційної доступності як для сторін процесу, так і для інших відвідувачів суду.

Юридичний радник Програми USAID «Нове Правосуддя» Уляна Пашинна наголосила на можливості використання опитувань користувачів суду, результатів аналізу бізнес-процесів Вищої ради правосуддя для управління продуктивністю в українських судах, а також на можливості покращення доступу до правосуддя вразливих груп населення.

Міжнародний експерт Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Анна Адамска-Галлант презентувала онлайн-версію посібника «Модельні рішення для судів» в рамках ініціативи «Модельний суд».

Експерт відзначила, що в українських судах реалізовано вже багато позитивних практик, які слід поширювати.

Участь у заході, зокрема, взяли вітчизняні та міжнародні експерти Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Реда Молєне, Іріна Урумова, Вітольд Павлак, Даріуш Сєліцький, Сільвіу Сандру, Рафал Дунал, Світлана Майстрюк, Оксана Лесик, менеджер Програми USAID «Нове Правосуддя» Сергій Сученко, національний менеджер проектів у сфері верховенства права та прав людини ОБСЄ Олександр Сидєльніков, юридичний радник Програми USAID «Нове Правосуддя» Сергій Сученко, юрист НГО «ЦЕДЕМ» Людмила Слива.

Про кращі українські практики застосування модельних рішень для судів розповіли голова правління НГО «Право і Демократія», координатор напряму «Судова система та судова реформа в Україні» Андрій Бурий, керівник апарату Ленінського районного суду міста Харкова Олена Безбородова, голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» Олександр Вознюк, суддя Вишгородського районного суду Київської області Олена Скарлат, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Рищенко, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Надія Сліпець, голова Лозівського міськрайонного суду Харківської області Олександр Ткаченко, начальник ТУ ДСА України в Волинській області Наталія Коцирій, заступниця начальника ТУ ДСА України в місті Києві Наталія Чумак, заступник керівника апарату Сьомого апеляційного адміністративного суду Олександр Кравчук.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч представників Ради та представників Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» з метою обговорення актуального стану реалізації спільних проектних ініціатив, зокрема ініціативи «Модельні суди», та планування подальших кроків співпраці.  

Крім того, Проект EU Project «Pravo-Justice» оприлюднив посібник «Модельні суди: рекомендації щодо впровадження»

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій та цікавих новин.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду