З’явились поради вільним слухачам судових засідань

16:46, 10 августа 2020
В першу чергу потрібно ознайомитися з судовим розглядом справи й проаналізувати його, щоб знати зміст та обставини кримінальної справи.
З’явились поради вільним слухачам судових засідань
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Transparency International Ukraine зібрали поради для тих, хто хоче відвідати судове засідання й бути до цього готовим майже на 100%. Інформацію оприлюднили на Facebook-сторінці TIU.  

Перевірити дату та час розгляду справи. Це можна зробити у розділі “Розклад засідань” на сайті “Судова влада України”.

Підготуватися до засідання. Варто ознайомитися з судовим розглядом справи й проаналізувати його, щоб знати зміст та обставини кримінальної справи.

Бути готовим, що засідання триватиме 3-6 годин Це означає, що на вашому ноутбуці й телефоні — повний акумулятор, із собою — зарядні пристрої чи павербенки. І, звісно, вода й перекус на перерву.

Мати із собою КК, КПК України (електронний чи паперовий варіант).

Звільнити кишені від ключів, монет та іншого дріб’язку. На різні металеві дрібнички реагує рамка при вході.

Знати свої права. Якщо засідання по справі відкрите, а в залі судового засідання є місця для вільних слухачів, недопуск до нього буде порушенням низки положень законодавства щодо гласності процесу та права на доступ до суду. Можна посилатися на ч. 3 ст. 11 ЗУ “Про судоустрій та статус суддів”, ч. 2, 6 ст. 27, ст. 328 КПКУ.

Оскільки у ВАКС часто розглядаються резонансні справи, потрапити на такі на засідання багато хто бажає. З огляду на це, варто прийти в суд заздалегідь, на 15-20 хв. раніше початку засідання. Адже кількість місць у залі судового засідання обмежена.

Бажано одягнути діловий одяг.

Поїжте перед візитом в суд. Затримуватися можуть і судді, і власне розгляд справи. А бути злим і голодним в суді — дуже погана ідея.

Насамкінець, набратися терпіння. Випадки, коли засідання починаються на годину пізніше або не починаються взагалі, є доволі характерними для ВАКС. Тому треба бути морально готовим до втрати власного часу. Терпіння також не завадить тоді, коли з'явиться бажання поскролити соцмережі або пошукати додаткову інформацію по справі. Інтернет у ВАКС плачевний.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що відбувся вебінар на тему розмежування корпоративних та інших спорів за суб’єктним складом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду