Держспецзв’язок повідомить, чи можуть суди використовувати Zoom та Skype для проведення засідань

10:23, 18 декабря 2020
У ДСА зазначили, що саме це питання є найпоширенішим серед суддів, працівників апаратів судів та користувачів судових послуг.
Держспецзв’язок повідомить, чи можуть суди використовувати Zoom та Skype для проведення засідань
Джерело фото: businessinsider.in
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький повідомив, що запитав у Держспецзв’язку про те, чи можуть суди використовувати для проведення судових засідань безкоштовні загальнодоступні сервіси відеоконференцзв’язку Zoom, Skype, Google meet та ін. Про це він заявив на своїй сторінці у Facebook.

«З відповідним питанням звернувся до Держспецзв’язку, як до спеціально уповноваженого органу на здійснення координації діяльності державних органів у сфері технічного захисту інформації. Адже саме таке питання останнім часом є найпоширенішим серед суддів, працівників апаратів судів та безпосередніх користувачів судових послуг.

У своєму зверненні увагу уповноваженого органу загострив на наступному:

  1. Одним з принципів здійснення правосуддя в Україні є гласність і відкритість судового процесу. Розгляд справ у судах проводиться усно і відкрито. Будь-яка особа має право бути присутньою у відкритому судовому засіданні. Особи, присутні в залі судового засідання, можуть проводити у залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис без отримання окремого дозволу суду. В окремих випадках може здійснюватися публічна трансляція судового засідання.

Тобто, у випадку з відкритим судовим розглядом, виключається ризик несанкціонованого заволодіння інформацією третіми особами, оскільки будь-яка особа і так має право її чути та бачити.

  1. Доступні на сьогодні онлайн-сервіси відеоконференцзв’язку можливі до застосування з використанням звичайного веббраузера та не вимагають обов’язкової інсталяції. Використання відповідних вебсервісів подібне до використання інших ресурсів в Інтернет мережі, доступ до яких допускається органами влади.

До таких Інтернет-ресурсів, окрім інформаційних вебсайтів та порталів, відноситься також і широко застосований органами влади сервіс електронної пошти, допустимість використання якої для листування з громадянами та юридичними особами ніколи офіційно не заперечувалось Держспецзв’язком.

Пересилання листів електронною поштою, так само як і передача аудіо та відео даних в ході відеоконференції, передбачає використання відкритих каналів Інтернет-зв’язку. Самі ж електронні листи здебільшого містять інформацію про прізвище, ім’я адресата, його електронну, а іноді й поштову адреси чи іншу інформацію, що в сукупності може бути віднесена до персональних даних.

У випадку ж з відеоконференцією судового засідання, передається лише та інформація, яка є відкритою та загальнодоступною.

  1. Ініціатива щодо участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції надходить від самої сторони по справі (заява в письмовому вигляді). Тобто проведення відеоконференції та обрання програмного забезпечення, яке для цього використовуються, здійснюється за згодою відповідного учасника. При цьому дані (в тому числі персональні), що можуть вноситись учасником відеоконференції під час реєстрації у вищеназваних загальнодоступних системах відеоконференцзв’язку, не обробляються безпосередньо судом у відповідній програмі.

Внесені користувачами дані обробляються власником сервісу (надавачем відповідних послуг) на серверах, що знаходяться в його розпорядженні, а згоду на обробку персональних даних (за їх наявності) надають безпосередні користувачі цих сервісів.

  1. На сьогоднішній день згадані вебсервіси відеоконференцзв’язку набули широкого застосування урядовими органами, парламентськими комітетами, закладами освіти та іншими державними органами з метою організації в дистанційному режимі офіційних засідань, робочих нарад, навчального процесу, інших заходів службової діяльності.

Чекаємо на швидку відповідь та сподіваємось, що незабаром будуть зняті всі питання щодо можливості використання судами загальнодоступних сервісів відеоконференції», — йдеться у повідомленні

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні було запущено «Електронний кабінет судді». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва