РСУ звернулась до Шмигаля щодо включення представників судової влади до групи пріоритетної вакцинації від COVID-19

14:48, 14 апреля 2021
У зверненні Ради суддів сказано, що дана категорія осіб постійно взаємодіє зі значною кількістю громадян і на безперервній основі виконує завдання зі справляння судочинства.
РСУ звернулась до Шмигаля щодо включення представників судової влади до групи пріоритетної вакцинації від COVID-19
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада суддів минулого тижня провела засідання, на якому було розглянуто деякі важливі питання. Серед них було питання щодо діяльності судової влади в контексті пандемії COVID-19.

Також РСУ схвалила звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

РІШЕННЯ №10

На цей час в Україні, як і у світі в цілому, вже понад рік продовжується боротьба з пандемією коронавірусу COVID-19. У нашій державі ситуація зі стримуванням поширення такої небезпечної хвороби надалі є складною, а вжиті заходи не дали бажані результати. Зокрема, як свідчить офіційна статистика МОЗ України, у нас понад 1,5 млн хворих на COVID-19, приріст захворюваності становить більше 11 тис. нових випадків за добу. Захворюванням на коронавірусну хворобу охоплені практично усі сфери населення, а особливо в тих секторах, які перебувають у контакті з третіми особами та здійснюють діяльність на постійній основі.

Зокрема, без огляду на стрімке поширення хвороби та запроваджені в державі карантинні заходи, працювали та продовжують працювати суди, забезпечуючи належне здійснення правосуддя навіть у таких критичних умовах.

Зважаючи на загрозливі обставини щодо поширення хвороби та зрозумілу неможливість припинення діяльності судової влади, органами суддівського врядування та самоврядування було надано ряд рекомендацій, спрямованих у першу чергу на убезпечення здоров’я учасників процесу та працівників судів (обмежено відвідування судів сторонніми особами, розширено можливості дистанційної участі в процесі, запроваджено заходи безпеки при відправленні судочинства й т.ін.), що дало певні позитивні результати.

Однак, подальше поширення коронавірусу COVID-19 суттєво впливає на судову гілку влади, загрожує належному здійсненню правосуддя в державі та вимагає нагальної підтримки зі сторони органів влади. У судах щоденно відбувається (незважаючи на певні обмеження) прийом учасників справ, у судових засіданнях постійно бере участь значна кількість представників (сторони по справах, треті особи, представники учасників справ, адвокати, сторони захисту та обвинувачення, підозрювані, засуджені, працівники правоохоронних органів тощо), а працівники судів фактично перебувають у постійному контакті з чисельною кількістю осіб.

Зазначене тягне за собою безпосередню загрозу для працівників судів (а також і для наших громадян), що вже має своє вираження в статистиці по кількості захворювань. Так, за даними ДСА України, з березня 2020 року по 08 квітня 2021 року в системі судоустрою захворіло 5 552 осіб (із них 1 033 суддів, 4 519 працівників апарату), одужало 4 969 (із них 944 суддів, працівників 4 025 працівників апарату). Унаслідок захворювання на COVID-19 мали місце й ряд трагічних летальних випадків, в тому числі (голова суду Новокаховського міськрайонного суду Херсонської області – 04.12.2020 року, суддя Личаківського районного суду міста Львова – 10.01.2021 року, архіваріус Ленінського районного суду міста Миколаєва – 18.01.2021 року, заступник керівника апарату Шевченківського районного суду міста Києва – 20.01.2021 року, голова Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області – 16.03.2021 року, помічник судді Господарського суду Івано-Франківської області – 16.03.2021 року, суддя Західного апеляційного господарського суду – 22.03.2021 року, робітник Миколаївського апеляційного суду – 02.04.2021, суддя Вінницького міського суду Вінницької області – 06.04.2021 року). Крім того, станом на 09 квітня 2021 надійшла інформація щодо 3 летальних випадків, а саме: голова господарського суду Вінницької області – 02.04.2021 року, помічник судді Деснянського районного суду міста Києва – 07.04.2021 року, суддя Святошинського районного суду міста Києва – 02.04.2021 року. А взявши до уваги критичну кадрову ситуацію в судах, це може мати вкрай негативний інституційний вплив на діяльність судової гілки влади.

У зв’язку з чим, враховуючи на неможливість припинення процесу здійснення правосуддя, зважаючи на безумовну необхідність гарантування конституційного права громадян та інших осіб на доступ до правосуддя, слід невідкладно вжити заходів для мінімізації окреслених вище ризиків.

Указане передбачає, в першу чергу, залучення додаткових коштів на фінансування необхідних витрат, які виходять поза межі звичайних планових видатків. І на даний момент судова влада не в змозі забезпечити такі витрати, з урахуванням визначених напрямків фінансування.

А тому, необхідним є вирішення питання щодо виділення додаткових коштів на забезпечення пріоритетних протиепідеміологічних заходів у судах, зокрема, за рахунок Фонду боротьби з COVID-19. У зв’язку з чим, доцільно звернутися до Уряду України з проханням розглянути можливість відповідного фінансування.

Окрім того, в Україні вже розпочалася вакцинація проти COVID-19.

Відповідно до актуальної Дорожньої карти з впровадження вакцини, окреслено етапи вакцинації, перші з яких спрямовано на захист пріоритетних груп населення – людей, найбільш уразливих до COVID-19 або від яких залежить життєдіяльність країни, надання допомоги громадянам та їхній захист.

На жаль, судді та працівники судів не включені до груп із першочергового вакцинування, хоча вони безпосередньо щоденно взаємодіють зі значною кількістю громадян, постійно та на безперервній основі виконують завдання із забезпечення судочинства.

Тому, обґрунтованим є охоплення представників судової влади вакцинацією проти COVID-19 у числі першочергових груп на добровільних засадах, що також слід вирішити із залученням Уряду України.

У зв’язку з чим, про зазначені вище питання необхідно невідкладно сповістити Прем’єр-Міністра України та запропонувати шляхи вирішення проблемних аспектів діяльності судової влади в умовах поширення коронавірусної хвороби.

Відтак, заслухавши та обговоривши інформацію члена Ради суддів України Сасевича О.М. щодо актуальних питань діяльності судової влади в контексті пандемії COVID-19, відповідно до статті 133 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положення про Раду суддів України, затвердженого Х позачерговим з’їздом суддів України 16 вересня 2010 року (із подальшими змінами), Рада суддів України в и р і ш и л а:

1. Інформацію члена Ради суддів України Сасевича О.М. щодо актуальних питань діяльності судової влади в контексті пандемії COVID-19 узяти до відома.

2. Схвалити звернення до Уряду України в особі Прем’єр-міністра, що додається.

Голова Ради суддів України         Б.С. Моніч

 

Додаток

до рішення Ради суддів України
від 09.04.2021 № 10

 

Прем’єр-міністрові України

п. Шмигалю Д.А.

 

Шановний пане Прем’єр-міністре!

Рада суддів України засвідчує Вам свою повагу та на виконання рішення від 09 квітня 2021 року № 10 звертається з наступним.

На цей час в Україні, як і у світі в цілому, вже понад рік продовжується боротьба з пандемією коронавірусу COVID-19.

У той же час, без огляду на стрімке поширення хвороби та запроваджені в державі карантинні заходи, працювали та продовжують працювати суди, забезпечуючи належне здійснення правосуддя навіть у таких критичних умовах. Проте подальше поширення COVID-19 суттєво впливає на судову гілку влади, загрожує належному здійсненню правосуддя в державі та вимагає нагальної підтримки зі сторони органів влади.

Слід відзначити, що в судах щоденно відбувається (незважаючи на певні обмеження) прийом учасників справ, у судових засіданнях постійно бере участь значна кількість представників (сторони по справах, треті особи, представники учасників справ, адвокати, сторони захисту та обвинувачення, підозрювані, засуджені, працівники правоохоронних органів тощо), а працівники фактично судів перебувають у постійному контакті з чисельною кількістю осіб.

Зазначене тягне за собою безпосередню загрозу для працівників судів (а також і для наших громадян), що вже має своє вираження в статистиці по кількості захворювань. Так, за даними ДСА України, з березня 2020 року по 08 квітня 2021 року в системі судоустрою захворіло 5 552 осіб (із них 1 033 суддів, 4 519 працівників апарату), одужало 4 969 (із них 944 суддів, працівників 4 025 працівників апарату). Унаслідок захворювання на COVID-19 мали місце й 12 трагічних летальних випадків. А взявши до уваги критичну кадрову ситуацію в судах, це може мати вкрай негативний інституційний вплив на діяльність судової гілки влади.

У зв’язку з чим, враховуючи на неможливість припинення процесу здійснення правосуддя, зважаючи на безумовну необхідність гарантування конституційного права громадян та інших осіб на доступ до правосуддя, слід невідкладно вжити заходів для мінімізації окреслених вище ризиків.

Указане передбачає в першу чергу залучення додаткових коштів на фінансування необхідних витрат, які виходять поза межі звичайних планових видатків. І на даний момент судова влада не в змозі забезпечити такі витрати, з урахуванням визначених напрямків фінансування.

Окрім того, в Україні вже розпочалася вакцинація проти COVID-19.

Відповідно до актуальної Дорожньої карти з впровадження вакцини, окреслено етапи вакцинації, перші з яких спрямовано на захист пріоритетних груп населення – людей, найбільш уразливих до COVID-19 або від яких залежить життєдіяльність країни, надання допомоги громадянам та їхній захист.

Судді та працівники судів не включені до груп із першочергово вакцинування, хоча вони безпосередньо щоденно взаємодіють зі значною кількістю громадян, постійно та на безперервній основі виконують завдання із забезпечення судочинства.

Тому, обґрунтованим є охоплення представників судової влади вакцинацією проти COVID-19 у числі першочергових груп на добровільних засадах.

А тому, просимо Вас розглянути можливість виділення додаткових коштів на забезпечення першочергових і невідкладних протиепідеміологічних заходів у судах, зокрема, за рахунок Фонду боротьби з COVID-19.

Окрім того, на Ваш розгляд виносимо можливість включення представників судової влади до групи пріоритетної вакцинації від COVID-19, що є вкрай доцільним, позаяк, дана категорія осіб постійно взаємодіє зі значною кількістю громадян і на безперервній основі виконує завдання зі справляння судочинства.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що 9 квітня РСУ розглядала питання щодо перерахунку щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України