ВП ВС допускає можливість оскарження дій ДВС у кримінальному провадженні

18:25, 28 января 2020
Таке оскарження здійснюється в порядку адміністративного судочинства.
ВП ВС допускає можливість оскарження дій ДВС у кримінальному провадженні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду у справі №823/564/17 вирішила проблему з оскарженням дій державного виконавця у кримінальному процесі.

Товариство з обмеженою відповідальністю звернулося до суду з позовом до Маньківського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, у якому просило визнати протиправною та скасувати постанову державного виконавця ДВС про відкриття виконавчого провадження.

Позов мотивовано тим, що виконавче провадження відкрито на виконання ухвали слідчого судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області про накладення арешту на майно в рамках кримінального провадження.

ТОВ вважало, що ухвала слідчого судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області про накладення арешту на майно в силу приписів статті 175 Кримінального процесуального кодексу України виконується слідчим, прокурором та не підлягає виконанню в порядку, визначеному Законом України «Про виконавче провадження», відтак відкриття відповідачем оскаржуваною постановою виконавчого провадження є протиправним.

Черкаський окружний адміністративний суд ухвалою від 19 квітня 2017 року закрив провадження у справі.

Київський апеляційний адміністративний суд ухвалою від 22 травня 2017 року рішення суду першої інстанції залишив без змін.

Судові рішення мотивовано тим, що спір підлягає розгляду в порядку кримінального судочинства з огляду на те, що предметом його є накладення арешту на майно в рамках кримінального провадження.

Суди, зокрема, дійшли висновку, що особі, яка є власником майна, на яке накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі й у тому випадку, коли ця особа не є учасником вказаного кримінального провадження, надано право звернутися із клопотанням про скасування арешту, а також вирішення інших питань, які безпосередньо стосуються її прав, обов`язків чи законних інтересів, у порядку, передбаченому статтею 174 КПК.

Велика Палата ВС зауважила, що КПК передбачає можливість виконання судових рішень органами ДВС, однак не встановлює порядку оскарження дій, рішень чи бездіяльності державного виконавця при виконанні рішень, прийнятих у кримінальному провадженні.

Натомість ВП ВС дійшла висновку, що учасники виконавчого провадження можуть оскаржити такі рішення, дії чи бездіяльність у порядку адміністративного судочинства.

Раніше Велика Палата Верховного Суду вирішила виключну правову проблему щодо перебігу позовної давності.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області