Апеляційний суд допустив описку у резолютивній частині вироку: ВС пояснив, як діяти

12:45, 15 января 2021
Помилка, допущена апеляційним судом у резолютивній частині вироку щодо покарання, призначеного засудженому, не вважається опискою.
Апеляційний суд допустив описку у резолютивній частині вироку: ВС пояснив, як діяти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Помилка, допущена апеляційним судом у резолютивній частині вироку щодо покарання, призначеного засудженому, не вважається опискою, а її виправлення належить до компетенції суду касаційної інстанції. Такого висновку дійшов Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду при розгляді справи № 127/8685/19.

Обставини справи

За вироком міського суду ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК, та призначено покарання у виді арешту на строк 3 місяці. Апеляційним судом скасовано вирок місцевого суду в частині призначеного ОСОБА_1 покарання та ухвалено новий вирок, яким призначено ОСОБА_1 покарання за ч. 2 ст. 185 КК у виді позбавлення волі на строк 1 рік та виключено з резолютивної частини вироку вказівку про приєднання невідбутої частини покарання за попередніми вироками.

Ухвалою апеляційного суду виправлено описку, допущену у резолютивній частині вироку, і зазначено, що ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК, та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 1 рік 6 місяців.

Обґрунтування позиції ККС ВС

Як убачається з аудіозапису судового засідання, апеляційний суд після виходу з нарадчої кімнати проголосив у присутності учасників судового провадження вирок, яким, крім іншого, призначив ОСОБА_1 покарання за ч. 2 ст. 185 КК у виді позбавлення волі на строк 1 рік 6 місяців. Однак у резолютивній частині вироку апеляційного суду зазначено про призначення ОСОБА_1 іншого строку покарання у виді позбавлення волі, а саме – 1 рік. Вирок у такій редакції було надіслано засудженому, прокурору та іншим учасникам судового провадження.

ККС ВС зазначив, що допущення такого порушення під час ухвалення вироку є неприйнятним, адже це ставить під сумнів законність ухваленого рішення. Відповідно до ч. 1 ст. 379 КПК України суд має право за власною ініціативою або за заявою учасника кримінального провадження чи іншої заінтересованої особи виправити допущені в судовому рішенні цього суду описки, очевидні арифметичні помилки незалежно від того, набрало судове рішення законної сили, чи ні.

Із матеріалів провадження вбачається, що апеляційним судом відповідно до ч. 1 ст. 379 КПК із власної ініціативи винесено на розгляд питання про виправлення описки у вироку.

При цьому постановлена апеляційним судом ухвала, якою внесено зміни в резолютивну частину вироку та погіршено становище засудженого, не ґрунтується на законі, оскільки виправлення допущених у вироку описок допускається, якщо це не стосується зміни суті судових рішень.

Натомість вирішення питання щодо допущених апеляційним судом порушень при призначенні покарання віднесено до компетенції суду касаційної інстанції і такі порушення не є опискою, яка може бути виправлена судом апеляційної інстанції самостійно.

ККС ВС скасував вирок та ухвалу апеляційного суду, призначено новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Раніше ВС висловився стосовно виправлення помилок у технічній документації із землеустрою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду