Вивід електронних грошей із російських платіжних систем є кримінальним злочином: судова практика

15:33, 19 февраля 2021
Обвинувачений стверджував, що з введенням заборони в Україні діяльності платіжної системи «WebMoney», електронний гаманець продовжує працювати, а тому вважав, що його дії не містять ознак кримінального правопорушення.
Вивід електронних грошей із російських платіжних систем є кримінальним злочином: судова практика
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Із введенням РНБО санкцій стосовно низки російських компаній в Україні заборонено користуватись послугами російських фірм об’єднаних торгівельною маркою «WebMoney». Про це нагадав Деснянський районний суд м. Чернігова при розгляді справи № 750/14427/19.

Діючи умисно та переслідуючи мету особистого збагачення, ОСОБА_1 вирішив здійснювати приймання електронних грошей в обмін на готівку та отримувати за це незаконні, неконтрольовані державою доходи, у вигляді винагороди у сумі 2-3 відсотки від суми обміну.

Відповідно до вимог пункту 1 частини 9.3 статті 9 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», платіжні організації платіжних систем, учасники платіжних систем та оператори послуг платіжної інфраструктури мають право здійснювати діяльність в Україні виключно після їх реєстрації шляхом внесення відомостей про них до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури, який веде Національний банк України.

Згідно з пунктами 4 та 5 частини 15.4 статті 15 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», приймання електронних грошей в обмін на готівкові/безготівкові гривні (комерційний агент з розрахунків) може бути виключно банк і небанківська фінансова установа, що має ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунків, видану Національним банком України.

Відповідно до вимог пункту 3.5 глави 3 Положення «Про електронні гроші в Україні», затвердженого Постановою Правління Національного банку України № 481 від 04.11.2010, агентами з розрахунків можуть бути виключно банк і небанківська фінансова установа, що має ліцензію Національного банку на переказ коштів без відкриття рахунків. Агент з розрахунків має право приймати електронні гроші від користувачів - фізичних осіб в обмін на готівкові та безготівкові кошти, а від користувачів - суб'єктів господарювання та торговців виключно в обмін на безготівкові кошти.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» від 02.05.2018, введеним у дію Указом Президента України №126/2018 від 14.05.2018, заборонено діяльність наступних ряду юридичних осіб, серед яких: «ВМ Трансфер ЛТД» (WM Transfer Ltd), «ВМР», «Вебмані.Ру», Акціонерне товариство «Небанківська кредитна організація «Мережева Розрахункова Палата», «WebMoney Europe Ltd», «Амстар Холдінгс Лімітед», «Інтернет Дірект Ексчендж Транзакшен Лтд», «Фінансова компанія «ЕлМІ», «Вебмані.Юей», Дочірнє підприємство «Фінансова установа «ВМ-Фактор», ТОВ «Пеймастер», ТОВ «Агенство Гарантій».

Інформація щодо платіжної системи «WebMoney Transfer» у Реєстрі платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури, який веде Національний банк України, відсутня.

ОСОБА_1, не маючи ліцензії Національного банку України на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків та не будучи комерційним агентом з розрахунків у сфері використання електронних грошей, розмістив на Інтернет дошці оголошень «OLX.UA» оголошення про надання послуг з виводу в готівку електронних грошей платіжної системи «WebMoney Transfer».

Використовуючи месенджер відправки повідомлень «Telegram», ОСОБА_2 зв'язалась з ОСОБА_1 та в ході переписки домовилась про вивід у готівку електронних грошей платіжної системи «WebMoney Transfer». ОСОБА_1 надіслав ОСОБА_2 номер власного електронного гаманця платіжної системи «WebMoney Transfer», на який остання повинна була перерахувати електронні гроші для виводу в готівку, що вона і зробила.

Даними послугами скористалась ще одна особа. 

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_1 свою провину в інкримінованих йому діяннях за ч. 1 та ч. 2 ст. 200 КК України не визнав та суду повідомив, що дійсно на початку травня 2019 року з використанням мережі Інтернету на дошці оголошень «OLX UA» він розмістив своє оголошення про надання послуг з виводу в готівку електронних грошей платіжної системи «WebMoney Transfer». Визнає, що двічі вчиняв обмін електронних грошей на готівкові кошти, як зазначено в обвинувальному акті, однак заперечує факт порушення чинного законодавства в частині виведення електронних грошей у готівку.

Зазначив, що має у користуванні 7-8 електронних гаманців із гривневою, доларовою, євро та російською валютою. Хотів купити собі електронних грошей для придбання комп'ютера, який коштував близько 1 000 доларів США, однак система «WebMoney Transfer» із 2018 року була заблокована, а грошей в електронному гаманці не вистачало.

Оскільки при будь-якому переводі система WebMoney вимагає сплату комісії, при переведенні йому електронних грошей із рахунку клієнта на його електронний гаманець він отримував від нього відсотки за обмін. Гроші, що надійшли до його електронного гаманця, не використовувались і вони досі знаходяться в ньому.

Обвинувачений наголошував, що з введенням заборони в Україні діяльності платіжної системи «WebMoney Transfer» електронний гаманець продовжує працювати таким же способом, а тому вважає, що його дії не містять ознак і складу кримінального правопорушення, у зв'язку з чим просить його виправдати в інкримінованих діяннях.

Суд не взяв до уваги ці доводи, оскільки єдиним способом виведення електронних грошей у готівку мають право лише банк або небанківську фінансову установу, що має ліцензію Національного банку на переказ коштів без відкриття рахунків. Відтак, будь-які інші дії з електронними грошима, зокрема дії фізичних осіб з їх погашення, є протиправним використання електронних грошей, що є складовою частиною об'єктивної сторони ст. 200 КК України.

Раніше ми повідомляли, що НБУ відповів на запити щодо блокування карткових рахунків боржників.

Також «Судово-юридична газета» розповідала, як суди реагують на практику блокування карткових рахунків боржників у виконавчому провадженні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді