Голосувати на виборах повинні лише особи, які здатні оцінити наслідки своїх рішень: ЄСПЛ

12:40, 26 мая 2021
ЄСПЛ зробив висновок у справі про вільне волевиявлення на виборах.
Голосувати на виборах повинні лише особи, які здатні оцінити наслідки своїх рішень: ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Лише громадяни, здатні оцінити наслідки своїх рішень та приймати свідомі і обґрунтовані рішення, повинні брати участь у державних справах.

На це звернув увагу Європейський суд з прав людини у справі «Кааманьо Валле проти Іспанії» (заява № 43564/17), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Дочці Марії дель Мар Кааманьо Валле судом було скасоване право голосу, оскільки вона була психічно хворою та перебувала під опікою. Суддя виходив з того, що жінка не здатна користуватися активним виборчим правом.

Рішення містило розширене обґрунтування та посилання на законодавство і прецедентне право Іспанії та міжнародні договірні зобов’язання. Суддя та медичний експерт встановили, що обмеження виборчого права були пов’язані винятково з відсутністю здібностей людини розуміти політичні та виборчі питання. Обмеження її виборчого права не обґрунтовувалося тим фактом, що їй навряд чи було щось відомо про політичну систему Іспанії, але тим, що на неї було легко вплинути і вона не усвідомлювала наслідків будь-якого голосу, який вона могла віддати.

Оскарження у національних судах успіху не мало вищі інстанції констатували, що права особи порушені не були.

Тоді Кааманьо Валле звернулася до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст.3 Протоколу №1 (право на вільні вибори), ст. 14 (заборона дискримінації) та ст. 1 Протоколу №12 (загальна заборона дискримінації) заявниця скаржилася на те, що обмеження права голосу її дочки порушило її права і було дискримінаційним.

Суд у Страсбурзі нагадав, що стаття 3 Протоколу № 1 гарантує особисті права, в тому числі виборче право, хоча держави мають дещо обмежені межі розсуду у цій сфері. Будь-які встановлені умови повинні бути «вільним висловленням поглядів народу у виборі законодавчого органу».

Також ЄСПЛ звернув увагу на те, що мета забезпечення того, щоб лише громадяни, здатні оцінити наслідки своїх рішень та приймати свідомі і обґрунтовані рішення повинні брати участь у державних справах, була законною. І, як установили у Страсбурзі, це і було метою рішення позбавити доньку заявниці права голосу

При цьому органи влади встановили баланс між інтересами, які розглядаються, та засновували свої рішення на особистому нерозумінні особи значення голосування та її схильності зазнавати впливу. Таким чином, позбавлення її виборчого права було пропорційним.

Суд зазначив, що різниця у ставленні до дочки заявниці була заснована на розумових здібностях. Обмеження враховували її особливий статус. Тож не було порушено жодних конвенційних гарантій.

Раніше ЄСПЛ висловився щодо свободи вираження поглядів у соцмережах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва