У Раді адвокатів Київської області прокоментували рішення РАУ щодо страйку

14:51, 14 июня 2019
Дмитро Дмитренко запитує, чи мають адвокати право на страйк, яке передбачено Конституцією.
У Раді адвокатів Київської області прокоментували рішення РАУ щодо страйку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член Ради адвокатів Київської області Дмитро Дмитренко зробив заяву після рішення Ради адвокатів України (РАУ) скасувати локальний попереджувальний страйк. Заяву розмістили на офіційному сайті Ради адвокатів Київської області.

«13 червня 2019 року ввійде в історію адвокатури, як сумна дата для адвокатського самоврядування. Цього дня Рада адвокатів України скасувала рішення Ради адвокатів Київської області від 12 червня 2019 року про оголошення локального попереджувального страйку в зв’язку з побиттям адвоката Олексія Несвітайла.

Усі члени РАУ проголосували за скасування рішення, якого не бачили в очі, бо офіційне рішення з’явилося після 13 години 13 червня, коли редакційна комісія вже закінчила свою роботу. Це свідчить, що наші колеги керувалися лише чутками та інформацією із Інтернету. Ніхто не звернувся до Ради адвокатів Київської області і не просив надати ні саме рішення, ні інформацію про події, не з’ясував ні обґрунтування, ні вмотивування такого рішення. Більше того, ніхто в РАУ і до цього часу не поцікавився  стосовно адвоката Олексія Несвітайла.

Виникає питання: звідкіля така нечувана оперативність? Адже до початку страйку ще достатньо часу, щоб все з’ясувати, переговорити з регіональною Радою, зустрітися з людьми, все ж таки це поважні люди, якщо їх обрала громада, переконати в помилковості такого рішення, якщо воно дійсно помилкове. Чому така неповага до органу регіонального самоврядування? Чому така поспішність? Адже, коли одного разу Рада адвокатів Київської області просила надати квоти для проведення конференції, то РАУ не могло зібратися і проголосувати аж цілих три місяці, а тут відразу на другий день до обіду вже готове рішення?

Відповідь криється в іншому: кому насправді вигідне рішення РАУ про скасування страйку, хто його кінцевий вигодонабувач? Звичайно, таке рішення на руку продажній поліції і тітушкам!. Адже, кожен день страйку — це день нагадування про побиття адвоката Несвітайла, це день примусу вжити заходи з розшуку та притягнення винних до кримінальної відповідальності, це день розголосу про злочин проти адвоката.

І тут РАУ одним помахом руки знімає головну біль з тітушок і перевертнів в погонах. Таке враження, що хтось, ну дуже великий, особисто зателефонував керівництву РАУ з проханням негайно покінчити зі страйком. Не знаю, як там було насправді, але адвокатура з таким рішенням точно прогнулася перед системою і показала відсутність одностайної та рішучої позиції у захисті побитих колег.

Чи можна виправдати рішення РАУ тим, що люди не отримають правничої допомоги, що постраждають інтереси адвокатів Київської області, які прийматимуть участь і вони втратять своїх клієнтів. Це питання досить непросте. Його можна порівняти із питанням, чи існує баланс інтересів пасажирів і страйкуючих  авіаперевізників?

У нас на сьогодні 1200 адвокатів, потерпілих від злочинів, пов’язаних із професійною діяльності і жодного вироку за цими кримінальними провадженнями. Чи є на сьогодні в адвокатів баланс між захистом прав і свобод людини і неможливістю захистити власні права на життя, здоров’я. Чи можна бити і глумитися над нами безкарно? Чи може хтось, окрім нас самих, стати на наш захист? Чи хоча б один раз нам принесли користь наші письмові звернення?

Чи маємо ми, адвокати, право на страйк, яке передбачено Конституцією, чи це химера в очах керівництва НААУ?

З ким Рада адвокатів України — знайди відповідь сам!» — йдеться у повідомленні Дмитра Дмитренка.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Київській області мав розпочатися страйк адвокатів. Адвокатська спільнота обурена діями Національної поліції.

Пізніше стало відомо, що Рада адвокатів України скасувала рішення Ради адвокатів Київської області, яким було оголошено попереджувальний страйк адвокатів регіону. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді