У Полтаві суд виправдав жінку, яка збила підлітка на пішохідному переході

13:25, 26 ноября 2020
Позашляховик збив підлітка, який виїхав на велосипеді на пішохідний перехід, відразу ж після ДТП з автомобіля зняли номери держреєстрації.
У Полтаві суд виправдав жінку, яка збила підлітка на пішохідному переході
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Октябрського райсуду Полтави виправдав жінку, яка 2 роки тому в центрі міста на пішохідному переході збила 15-річного велосипедиста. Про це повідомляє видання «Полтавщина».

Так, 6 листопада, близько 14:10 у центрі Полтави сталася ДТП. Позашляховик Mercedes-Benz збив підлітка, який виїхав на велосипеді на пішохідний перехід. Відразу ж після ДТП з автомобіля зняли номери держреєстрації. За два місяці після ДТП підліток помер у лікарні, не приходячи до тями. Правоохоронці оголосили жінці про підозру, а суд обрав їй запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт. У березні суд пом’якшив його до нічного домашнього арешту.

7 жовтня 2020 року, під час судових дебатів прокурор прохав суд призначити 8 років ув’язнення. Він зазначав, що обвинувачена відразу після ДТП телефонувала не медикам, а родичам та у піцерію, яка їй належить. Також жінка повинна була їхати зі швидкістю не більше 50 км/год та зменшити швидкість або зупинитись в момент появи велосипедиста на дорозі. На думку сторони обвинувачення та потерпілих, жінка мала технічну можливість уникнути ДТП.

Захисники під час дебатів підкреслили, що до оголошення про підозру їхній підзахисній слідство розглядало дві версії — це ДТП за участю двох транспортних засобів та ДТП за участю пішохода та автомобіля. Під час слідства було встановлено, що підліток виїхав на пішохідний перехід на велосипеді, а не вивіз його у руках. Отже, ДТП сталася за участю двох транспортних засобів.

Адвокати вважали, що жінка скоїла наїзд вимушено, через те, що велосипедист порушив ПДР, і не мала можливості уникнути зіткнення. Жінка не визнала свою провину та попросила суд її не карати.

25 листопада суд повністю виправдав водійку, визнавши її невинуватою у висунутому обвинуваченні через недоведеність кримінального порушення та скасував арешт майна й посвідчення водія.

Суд визнав, що ДТП сталася за участю двох транспортних засобів. Велосипедист порушив правила дорожнього руху — виїхав на пішохідний перехід, а повинен був перетинати проїжджу частину, перевозячи велосипед у руках, а обвинувачена не мала змоги уникнути зіткнення.

Після оголошення вироку мама та тітка загиблого зазначили, що на совісті жінки дві смерті. Адже, вранці 24 листопада помер дідусь Артема, який не витримав переживань. Адвокат потерпілих зазначив, що такий вирок є прецедентним і сторона потерпілих буде подавати апеляційну скаргу на таке рішення суду.

Раніше ми розповідали про судову практику щодо залишення місця дорожньо-транспортної пригоди.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП: позиція ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва