Який порядок оподаткування доходу від продажу (обміну) об’єктів нерухомості

11:26, 14 июля 2022
Дохід від операцій з продажу (обміну) протягом року одного або двох об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи та були одержані у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.
Який порядок оподаткування доходу від продажу (обміну) об’єктів нерухомості
Джерело фото: tax.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції - м. Львів розповіло про порядок оподаткування доходу від продажу (обміну) об’єктів нерухомості.

«Дохід від операцій з продажу (обміну) протягом року одного або двох об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи та були одержані у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

При цьому, у разі продажу протягом року третього та наступних об’єктів нерухомості, що були отримані у спадщину, дохід буде оподатковуватися за ставкою 5 % – для фізичних осіб – резидентів та за ставкою 18 % – для фізичних осіб – нерезидентів.

Відповідно до пункту 172.1 статті 172 Податкового кодексу України не оподатковується один раз протягом звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше 3 років, дохід, отриманий від продажу (обміну):

- житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці);

- земельної ділянки, площа якої не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення;

- земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

Умова щодо перебування майна у власності більше 3 років не поширюється на нерухомість, отриману у спадщину.

Згідно з п. 172.2 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий від продажу другого об’єкта нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті),  підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %. При  продажу третього та наступних об’єктів нерухомості дохід оподатковується за ставкою 18 %, крім випадків, якщо це майно успадковане.

Дохід від продажу третього та наступних об’єктів нерухомості може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання об’єкта нерухомості, розташованого на території України», - сказано у повідомленні.

Також ми писали, що в Офісі протидії рейдерству розказали про поширені порушення у сфері держреєстрації речових прав на нерухомість.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду