Обмеження доступу до старшої школи: думка громадян, відео

12:29, 11 февраля 2021
Відтепер учні до 9 класу включно будуть навчатися в гімназіях, а з 10 класу – в ліцеях: що думають українці про реформу освіти.
Обмеження доступу до старшої школи: думка громадян, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні відбувається реформа, яке передбачає кардинальні зміни в шкільній освіті. Вони, зокрема, внесені до Закону «Про повну загальну середню освіту».

Відтепер учні до 9 класу включно будуть навчатися в гімназіях, а з 10 класу в ліцеях. Причому школи будуть розділені, тобто ліцеї будуть існувати окремо від гімназій.

Рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають обласні, міські ради (міст з населенням більше 50 тисяч). Тобто, створити ліцей в населеному пункті, де населення менше 50 тисяч осіб, не можна.

Прихильники реформи говорять, що в ліцеях буде спеціалізація і учні зможуть вже там освоювати професію. А от супротивники відповідають, що цими нормами закриють доступ до вищої освіти для учнів із невеликих населених пунктів.

У ліцейних класах не може навчатися понад 30 осіб, а самих класів має бути чотири. Через що противники змін побоюються, що чимало учнів не зможе вступити туди на навчання. А це вже може зачепити і великі міста, наприклад, Київ, де школи переповнені і може виникнути дефіцит вільних місць.

Про те, що з цього думають громадяни, а також їхнє ставлення до української освіти дивіться далі.

Детальніше дивіться в сюжеті «Право ТВ».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду