Як діяти у разі відмови у повторному в'їзді до Польщі

17:23, 21 липня 2022
Почастішали випадки, коли біженців з України, які вирішили свої справи вдома та знову повертають до Польщі, завертають на польському кордоні.
Як діяти у разі відмови у повторному в'їзді до Польщі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Прикордонна служба Польщі у деяких випадках може відмовити українським біженцям у повторному перетині кордону. Стало відомо, з яких причин здебільшого не дають дозволу на в'їзд до країни та як бути у разі виникнення такої ситуації. Про це повідомляє видання Wyborcza.

Так, польське законодавство передбачає, що громадяни України, які прибули до Польщі після 24 лютого та отримали тимчасовий захист, а потім залишили Польщу на строк до 30 днів, можуть вільно повернутися до країни без втрати гарантованих законом прав, соціальних пільг тощо.

Почастішали випадки, коли біженців з України, які вирішили свої справи вдома та знову повертають до Польщі, завертають на польському кордоні. Виявилося, що прикордонники Польщі керуються іншим вимогами – положеннями Шенгенського кодексу про кордони. Відтак, відмовляють у в'їзді тим українцям, у яких закінчився 90-денний термін перебування на території шенгенської зони.

Проте така інтерпретація несумісна із законом про допомогу вимушено переселеним особам через війну в Україні.

Як бути, якщо вам відмовили у повторному в'їзді:

Іноді достатньо просто підійти до іншого прикордонника та проблема може бути вирішена. Крім цього, депутатка від партії Polska 2050 Анна Гилл-Пятек закликала всіх, хто зіткнеться з труднощами проходження кордону, посилатися на коментар Міністерства внутрішніх справ або безпосередньо зв'язуватися з його офісом.

До слова, у МВС зазначили, що положення спеціального українського закону мають пріоритет над іншими документами, що регулюють перебування українців у Польщі.

«Українці, які прибули до Польщі після 24 лютого, мають право на легальне перебування в країні протягом 18 місяців і можуть залишити країну на строк менш як місяць і повернутися», – пояснили в міністерстві.

Раніше ми писали, що українці зможуть отримати Карту поляка в Польщі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Бабій
    Роман Бабій
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Роман Сацький
    Роман Сацький
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Олександр Кармазін
    Олександр Кармазін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Назарій Дулебко
    Назарій Дулебко
    голова Сихівського районного суду м. Львова