Бізнес на крові українців: лише 9% світових компаній покинули ринок рф, — ОП

18:57, 11 лютого 2023
Серед західних компаній, які залишилися працювати в росії, найбільшу частку становлять німецькі (19,5%), американські (12,4%), японські (7%).
Бізнес на крові українців: лише 9% світових компаній покинули ринок рф, — ОП
Фото: informator.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Від початку повномаштабної війни в Україні лише 9% із майже півтори тисячі світових компаній вийшли з російського ринку. Про це заявив радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк.

«Майже рік війни. І лише 9% із майже півтори тисячі світових компаній покинули ринок рф», - написав Подоляк.

Так, серед західних компаній, які залишилися працювати в росії, найбільшу частку становлять німецькі (19,5%), американські (12,4%), японські (7%).

Зокрема, продовжують працювати METRO, Leroy Merlin, Auchan, Nestle, Unilever, Procter & Gamble, Siemens, Pfizer, Philip Morris, Bayer, Acer, Alibaba, CloudFlare, Societe Generale, Credit Suisse, Lenovo, Asus, Cersanit тощо.

Подоляк повідомив, що деякі західні банки взагалі за рік повномасштабної війни отримали надприбутки в росії.

«Raiffeisen збільшив прибуток у росії на 313%. За 2022 рік прибуток російського філіалу склав 474 мільйони євро, і це найбільша сума серед філіалів Південно-Східної Європи. Податок на прибуток компаній у росії - 20%. Отже, Raiffeisen за останній фінансовий рік поповнив російську казну на 94,8 мільйона євро тільки цим податком. Сума інших зборів набагато більша. Тобто це і є податок на війну, на вбивства українців», - зазначив радник.

Більше того, Raiffeisen «визнав псевдореспубліки «л(д)нр», запропонувавши частково мобілізованим кредитні канікули, його приклад наслідували Citibank, Credit Europe Bank й OTP Bank».

Він нагадав, що нещодавно НАЗК визнало американську корпорацію Procter & Gamble міжнародним спонсором війни. Компанії належать такі дочірні підприємства та бренди, як Gillette, Fairy, Tide, Ariel, Lenor, Mr. Proper, Pampers, Always, Head & Shoulders, Pantene, Old Spice, Hugo Boss, Max Factor тощо.

«Працюючи в рф, міжнародні компанії сплачують у російський держбюджет податки, які використовуються для виготовлення продукції оборонно-промислового комплексу. Загальний річний виторг цих 1200+ компаній у росії - майже 290 мільярдів доларів. Це п’ята частина ВВП рф», - зазначив Подоляк.

Окрім того, компанії ще й сприяють мобілізаційним заходам. Відповідно до нового російського законодавства, корпорації, які працюють у рф, змушені сприяти призову працівників до армії та фінансувати їхнє військове спорядження.

«Не вийти з ринку рф за рік повномасштабної війни - це не випадковість, а свідома позиція. Не забуваймо і про рівень корупції в рф. Кожен бізнес поповнює кишені безпосередньо Путіна та його оточення - авторів агресивної війни в центрі Європи. Пасивна бездіяльність - це також злочин. Поповнюючи російський бюджет мільярдами доларів, вони заважають швидко та в правильний спосіб завершити війну», - підкреслив радник.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва