Додаткові підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану: Комітет рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт

20:09, 2 вересня 2022
Члени Комітету зазначили, що одній матері важко виховувати трьох і більше дітей, особливо під час війни.
Додаткові підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану: Комітет рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт
Джерело фото: google.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо додаткових підстав звільнення з військової служби під час воєнного стану (реєстр. № 7678), поданий народним депутатом України Гончаренком О.О. та іншими народними депутатами України.

Про це повідомляє пресслужба Комітету.

Зазначається, що законопроєктом пропонується встановити додаткові підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану шляхом внесення змін до підпункту «г» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», а саме передбачити можливість звільнення з військової служби під час воєнного стану у разі наявності у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

«Автори законопроєкту аргументують необхідність внесення відповідних змін до законодавства, що на початку мобілізації значна частина чоловіків, які мають трьох і більше дітей, не змогли використати своє право на відстрочку від мобілізації, передбачене абзацом четвертим частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", або через необізнаність або через відмову з боку працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Водночас, як стверджують автори законопроєкту, коли після отримання інформації про незаконну мобілізацію, чоловіки, які мають трьох і більше дітей, намагались звільниться із військової служби відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №413 від 12 червня 2013 року, їм відмовляли, оскільки пункт 2 частини четвертої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу" не передбачає такої підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану», - кажуть у Комітеті.

У пресслужбі кажуть, що під час обговорення законопроєкту члени Комітету наголосили на тому, що «пропозиції про надання  права чоловікам, які мають трьох і більше дітей, звільнятися з військової служби, стосуються лише мобілізованих, і не розповсюджується, на військовослужбовців, які служать за контрактом або проходять кадрову військову службу».

«Члени Комітету зазначили, що одній матері важко виховувати трьох і більше дітей, особливо під час війни, тому доцільно, якщо держава надає чоловікам, які мають трьох і більше дітей, право на відстрочку від мобілізації, надати право вже мобілізованим чоловікам, які мають трьох і більше дітей, на звільнення від військової служби», - зауважили у пресслужбі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді