Глава Єврокомісії попередила про необхідність підготуватись до повного відключення російського газу

13:24, 6 липня 2022
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Європейському союзу необхідно розробити екстрені плани, щоб підготуватися до повного припинення постачання російського газу.
Глава Єврокомісії попередила про необхідність підготуватись до повного відключення російського газу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила 6 липня, що Європейському Союзу, до складу якого входять 27 країн, необхідно розробити екстрені плани, щоб підготуватися до повного припинення постачання російського газу.

ЄС уже ввів санкції проти Росії, зокрема щодо деяких постачань енергоресурсів, і відмовляється від контрольованих Кремлем постачань. Але глава виконавчої влади ЄС сказала, що блок має бути готовим до потрясінь, що виходять із Москви, пише АВС news.

«Нам також необхідно зараз готуватися до подальшого припинення постачання газу і навіть до повного припинення постачання російського газу», — заявила фон дер Ляйєн у законодавчих зборах ЄС у Страсбурзі, Франція.

Вона сказала, що «десяток членів уже постраждали від скорочення чи повного припинення постачання газу, оскільки політичне протистояння з Москвою щодо вторгнення в Україну посилюється».

«Очевидно: Путін продовжує використовувати енергію як зброю. Ось чому Комісія працює над європейським планом дій у надзвичайних ситуаціях», - сказала вона. «Потрібно зробити так, щоб у разі повного зриву газ надходив туди, де він найпотрібніший. Ми маємо забезпечити європейську солідарність».

Минулого місяця країни Європейського союзу вже домовилися про те, що всі сховища природного газу в блоці з 27 країн мають бути заповнені не менш ніж на 80% до наступної зими, щоб уникнути дефіциту холодної пори року. У новому регламенті також йдеться про те, що підземні сховища газу на території ЄС мають бути заповнені на 90% до зими 2023–2024 років.

Війна в Україні спонукала блок із 27 країн переосмислити свою енергетичну політику та розірвати зв'язки з російськими виробниками викопного палива. Країни-члени домовилися заборонити 90% російської нафти до кінця року на додаток до заборони на імпорт російського вугілля, що набуде чинності у серпні.

ЄС не включив газ — паливо, яке використовується для електропостачання заводів і вироблення електроенергії — у власні санкції, побоюючись завдати серйозної шкоди європейській економіці. До війни в Україні вона залежала від Росії на 25% своєї нафти та 40% природного газу.

Щоб скоротити споживання російської енергії, Європейська комісія диверсифікує постачальників.

«І наші зусилля вже дають великі плоди, — сказала фон дер Ляйєн. — З березня глобальний експорт ЗПГ до Європи виріс на 75% порівняно з 2021 роком. Експорт ЗПГ із США до Європи майже потроївся».

Тим часом середньомісячний імпорт російського трубопровідного газу знижується на 33% порівняно з минулим роком, сказала фон дер Ляйєн, закликавши до якнайшвидшого переходу на відновлювані джерела енергії.

«Дехто каже, що в нових умовах безпеки після російської агресії ми маємо уповільнити «зелений» перехід. За їхніми словами, цей перехід відбудеться "за рахунок базової безпеки". Правильне і зворотне. Якщо ми всі тільки конкуруватимемо через обмежені запаси викопного палива, ціни ще більше підскочать і наповнять військову скарбницю Путіна», — сказала вона.

Минулого місяця Рада ЄС погодилася збільшити частку відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі блоку як мінімум до 40% до 2030 року, порівняно з попередньою метою у 32%. Крім того, мета скорочення споживання енергії на 9% до 2030 року вперше стане обов'язковою для всіх держав-членів ЄС.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області