У Верховну Раду внесли проект про призначення керівництва САП та НАБУ

11:58, 7 липня 2022
У парламенті зареєстрували проект постанови про невідкладні заходи щодо забезпечення призначення керівників антикорупційних органів.
У Верховну Раду внесли проект про призначення керівництва САП та НАБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови 7530 про невідкладні заходи щодо забезпечення призначення керівників антикорупційних органів. Авторами виступають народні депутати Ярослав Юрчишин, Ярослав Желєзняк та ін.

Текст проекту поки що не опубліковано, але очевидно, що йдеться про призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та директора Національного антикорупційного бюро України.

Нагадаємо, 15 лютого на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів було ухвалено рішення про затвердження складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Комісія складатиметься із шести осіб. До складу комісії увійшли:

Перший проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Микола Кучерявенко,

Завідувач кафедри кримінального процесу Академії адвокатури України Кирило Легких,

Адвокат, керуючий партнер АТ Олексій Савчук, делегований Дніпропетровським НУ ім. Олеся Гончара,

Повілас Малакаускас – ексдиректор Служби (спецрозслідування (правоохоронний антикорупційний орган) у Литві) та ексдиректор Департаменту держбезпеки Литви,

Карен А. Гринавей – була агентом та керівником слідчих груп ФБР,

Драго Кос – член відбірної комісії із САП, голова робочої групи в OECD. У 2003-2011 роках очолював Групу держав у боротьбі з корупцією, створену Радою Європи.

Проте є один важливий нюанс.

Так, у розпорядженні КМУ №148-р – яким затверджено склад – прописується, що повноваження Драго Коса починаються наступного дня після виходу зі складу конкурсної комісії з відбору Спеціалізованого антикорупційного прокурора.

А коли завершить роботу Комісія із САП – невідомо.

Так, 3 лютого мало відбутися засідання Конкурсної комісії з відбору керівника САП. Але голова Комісії Катерина Коваль не змогла відкрити його через відсутність кворуму. Деякі члени Комісії вважають, що вони не можуть брати участь у засіданнях, допоки в суді не буде підтверджено правомірність правил роботи конкурсної комісії. Наразі все ще немає рішення суду апеляційної інстанції щодо законності Порядку, на підставі якого працювала конкурсна комісія із САП. Докладніше про те, на якій стадії зараз знаходиться конкурс у САП, можна прочитати у коментарі Катерини Коваль.

Також Конкурсна комісія не отримала відповіді від Генерального прокурора Ірини Венедиктової щодо проведення спеціальної перевірки кандидатів на керівника САП.

Нагадаємо, що на фінальному етапі перебувають зараз двоє кандидатів: детектив НАБУ Олександр Клименко та прокурор Офісу Генерального прокурора Андрій Синюк. За результатами конкурсу найбільше балів набрав детектив НАБУ Олександр Клименко (246 балів). У Андрія Синюка – 229 балів.

Проте Комісія так і не спромоглася затвердити ні рейтинг кандидатів з балів, ні загалом переможця.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн 1 липня, виступаючи у Верховній Раді України по відеоконференцзв'язку, наголосила на необхідності призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

«Ви створили вражаючу антикорупційну машину. Але зараз цим установам потрібні зуби та потрібні люди на керівних постах. Найближчим часом мають бути призначені новий голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та новий директор Національного антикорупційного бюро України», - зазначила вона.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області