Дисциплінарних інспекторів на розгляд скарг на суддів набрати буде непросто — Вища рада правосуддя

07:30, 15 липня 2022
Формування служби дисциплінарних інспекторів постійно стикається з труднощами.
Дисциплінарних інспекторів на розгляд скарг на суддів набрати буде непросто — Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Вищій раді правосуддя заявили про те, що створення підрозділу дисциплінарних інспекторів у складі ВСП для розгляду дисциплінарних скарг на суддів може зіткнутися з великими проблемами, навіть якщо Рада правосуддя цього року отримає повноважний склад.

Відповідна заява в. о. голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов зробив на зустрічі членів ВСП, РСУ, представників НШСУ та Верховної Ради з міжнародними консультантами Ради Європи.

У Раді правосуддя зазначили, що для того, щоб дисциплінарні інспектори стали реальністю, для початку треба відібрати та призначити начальника Служби дисциплінарних інспекторів (на посаді заступника голови Секретаріату ВСП), розробити та затвердити відповідні регламентні документи, а потім провести конкурс власне на самі вакансії дисциплінарних інспекторів.

Враховуючи те, що формування повноважного складу Ради правосуддя затягується, то створити у складі ВСП підрозділ дисциплінарних інспекторів представляється складним.

У такій ситуації, як зазначив Віталій Саліхов, можливо було б краще надати голові чи в. о. голови Ради правосуддя право призначити голову Служби дисциплінарних інспекторів, затвердити структуру, штатний розпис підрозділу, нормативні документи щодо його роботи тощо.

На думку в. о. голови Ради правосуддя це дозволить запустити процес створення Служби дисциплінарних інспекторів та суттєво прискорить процес формування Служби.

Ще одна проблема — це вибір кандидатів на посади дисциплінарних інспекторів. Чинна редакція Закону «Про Вищу раду правосуддя» передбачає досить жорсткі критерії відбору — стаж роботи у сфері права не менше ніж 15 років (з них 8 обов'язково на посаді судді, прокурора, адвоката) та повноцінний конкурсний відбір.

При цьому посадовий оклад для майбутніх дисциплінарних інспекторів наразі встановлено Кабінетом Міністрів на рівні 17 483 гривень. Такий рівень оплати праці, з урахуванням того, що із зазначеної суми мають бути сплачені податки, може виявитися не дуже привабливим для досвідчених юристів.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» докладно писала про проблеми із формуванням Служби судових інспекторів Ради правосуддя та оплатою праці майбутніх інспекторів.

При цьому в Раді правосуддя раніше вже зазначали, що найближчим часом не варто очікувати на формування Служби дисциплінарних інспекторів.

Автор: Вячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду