Уряд попросить кредиторів відстрочити виплати за зовнішнім боргом на 2 роки

11:29, 20 липня 2022
Уряд пропонує держателям зовнішнього боргу надати відстрочку за виплатами за зовнішнім боргом на 2 роки і допускає виплати в цей період за окремим рішенням.
Уряд попросить кредиторів відстрочити виплати за зовнішнім боргом на 2 роки
Джерело фото: glavcom.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів пропонує держателям облігацій зовнішньої державної позитики та деривативів (цінних паперів, випущених в рамках реструктуризації зовнішнього боргу ексміністром фінансів Наталією Яресько) відтермінувати виплату доходів та їхнього погашення. Відповідне рішення закріплене постановою уряду №805 та постановою №806.

Постановою №805 пропонується відтермінувати кінцеву дату погашення облігацій на 2 роки. На цей же строк можуть відтермінувати сплату відсотків за зовнішнім боргом.

При цьому, в разі підтримки відстрочки сплати боргу держателям облігацій відсотковий дохід за облігаціями продовжує нараховуватися за ставками, що передбачені в умовах випуску відповідних облігацій (основний відсотковий дохід);

на суму нарахованого основного відсоткового доходу нараховується додатковий відсотковий дохід за ставками, що передбачені в умовах випуску відповідних облігацій (додатковий відсотковий дохід).

Разом з тим, у будь-який час протягом зазначеної відстрочки сукупна сума нарахованих основного відсоткового доходу та додаткового відсоткового доходу (далі - сума доходу держателів) на підставі окремого рішення Кабінету Міністрів України може сплачуватися держателям облігацій:

  • частково, в разі чого виплата здійснюється пропорційно за всіма облігаціями; або
  • повністю, в разі чого подальша відстрочка вважається припиненою.

У кінці зазначеної відстрочки невиплачена станом на той час сума доходу держателів:

  • виплачується держателям в повному обсязі; або
  • на підставі окремого рішення Кабінету Міністрів України додається до непогашеного номінального обсягу облігацій (шляхом додаткового випуску відповідних облігацій загальним номінальним обсягом, що дорівнює невиплаченій станом на той час сумі доходу держателів, та на інших основних умовах, затверджених зазначеним рішенням Кабінету Міністрів України).

Сума доходу держателів розраховується Мінфіном з урахуванням, зокрема, інформації, наданої суб’єктами господарювання, залученими Мінфіном для надання агентських, консультаційних чи інших послуг у зв’язку з правочинами, та не може перевищувати 3000 млн доларів США (сукупно для всіх облігацій, що оплачуються в доларах США) та 300 млн євро (сукупно для всіх облігацій, що оплачуються в євро).

Після припинення зазначеної відстрочки відсотковий дохід за облігаціями продовжує нараховуватися за ставками, що передбачені в умовах випуску відповідних облігацій, на:

  • у разі повної виплати держателям суми доходу держателів - непогашений загальний номінальний обсяг відповідних облігацій; або
  • у разі збільшення непогашеного номінального обсягу облігацій на невиплачену суму доходу держателів - на відповідним чином збільшений непогашений загальний номінальний обсяг облігацій.

В разі відмови держателів облігацій державний борг погашається відповідно до умов облігацій.

Іншою постановою уряд пропонує держателям деривативів (цінних паперів, випущених в рамках реструктуризації зовнішнього боргу під час правління уряду Арсенія Яценюка, міністром фінансів в якому була Наталія Яресько) відстрочити виплату за паперами, передбачену у 2023 році на 1 рік. Власникам деривативів, що погодяться на відстрочку уряд обіцяє 215 мільйонів доларів та додатковий відсотковий дохід у 7,75% відсотка річних.

Також пропонується перенести кінцевий термін виплати за деривативами на 2041 рік.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», дискусія про необхідність принаймі часткового списання державних боргів тривають вже не перший місяць в експертному середовищі. З закликом провести перемовини стосовно списання боргів зверталися і депутати. Разом з тим, міністр фінансів Сергій Марченко не підтримував пропозицію щодо реструктуризації боргу.

«Гарячі голови пропонують провести перемовини щодо реструктуризації, списати борги, однак ми це категорично відкинули», - зауважив міністр.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду