Необхідно терміново врегулювати фінансові гарантії суддів-військовослужбовців, - ВРП

12:06, 22 липня 2022
Виникають питання збереження суддівської винагороди та місця роботи суддів, які боронять країну, адже зараз вони законодавчо не врегульовані, - ВРП.
Необхідно терміново врегулювати фінансові гарантії суддів-військовослужбовців, - ВРП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Державні органи мають вжити всіх вичерпних заходів для дотримання конституційних гарантій суддів-військових, наголосили у Вищій раді правосуддя.

«Відповідно до Конституції України держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів.

З огляду на те, що судова влада є частиною державної влади, ми повинні стояти на сторожі захисту всіх прав наших колег-воїнів у той час, коли вони ціною власного життя оберігають наш спокій та кордони країни.

Питання збереження суддівської винагороди та місця роботи суддів, які боронять країну, зараз законодавчо не врегульовані.

У зв’язку із цим звертаємо увагу законодавця на необхідність термінового врегулювання цих питань для забезпечення непорушності конституційних гарантій суддів. Наразі необхідно привести у відповідність законодавчі норми, якими мають бути врегульовані гарантії суддів, які несуть службу в ЗСУ та інших військових формуваннях», - зазначили у ВРП.

Отже, Вища рада правосуддя просить законодавця та звертає увагу органів суддівського самоврядування щодо необхідності приведення приписів законодавства у  відповідність до конституційних гарантій суддів, які наразі перебувають у лавах Збройних сил України та інших військових формувань.

Із 24 лютого по 20 липня 2022 року до лав ЗСУ та інших військових формувань під час мобілізації призвано 285 осіб, з них:

- 56  суддів;

- 229 працівників апаратів судів, органів Державної судової адміністрації України, державних підприємств, що належать до сфери управління ДСА України.

Добровольцями Сил територіальної оборони ЗСУ є 82 особи, з яких:

- 33 судді;

- 49 працівників апаратів судів, органів ДСА України та державних підприємств, що належать до сфери управління ДСА України.

«На жаль, на сьогодні 71 суд перебуває на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях  (без урахування судів, які перебували під окупацією російської федерації станом на 24 лютого 2022 року)», - додали у ВРП.

Нагадаємо, що Верховна Рада дозволила роботодавцям не сплачувати середній зарробіток на підприємстві працівникам, призваним на військову службу під час мобілізації. Це передбачено законопроєктом №7251 про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин авторства групи депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких голова комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова, який Верховна Рада схвалила 1 липня. Наразі цей закон вступив у законну силу. Однак цей закон стосується державних службовців, зокрема працівників апаратів судів, та звичайних громадян, адже питання суддівської винагороди врегульовані окремим Законом «Про судоустрій і статус суддів».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва