Депутати встановили собі надбавки: у парламенті прокоментували своє рішення

17:18, 23 липня 2022
Верховна Рада 19 липня ухвалила постанову про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів: парламент дав коментар.
Депутати встановили собі надбавки: у парламенті прокоментували своє рішення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, 19 липня народні депутати проголосували за покращення свого фінансового забезпечення.

Так, 19 липня Рада ухвалила проект Постанови 7561 про внесення змін до Постанови Верховної Ради «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України».

Авторами проекту виступають спікер Ради Руслан Стефанчук, перший віце-спікер Олександр Корнієнко, віце-спікер Олена Кондратюк, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, а також депутати різних фракцій: Ірина Геращенко (Європейська Солідарність), Сергій Соболєв (Батьківщина), Юлія Клименко (Голос) та інші.

Згідно з логікою цього проекту із коштів Державного бюджету народним депутатам дозволяється фінансувати надбавки.

Як пишуть автори у пояснювальній записці, «проектом Постанови пропонується встановити, що кошти, передбачені Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» від 9 липня 2022 р. № 2385-ІХ, можуть спрямовуватися на здійснення виплат, встановлених пунктом 2 Постанови Верховної Ради України «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» від 7 грудня 2021 р. № 2240-VIII.

Тобто ці кошти можуть спрямовуватись на виплату надбавок народному депутату у розмірі, встановленому для членів Уряду.

Адже згаданим пунктом 2 встановлено, що «у межах видатків на оплату праці, затверджених законом про Державний бюджет України на відповідний рік, за рішеннями комітетів, до предмета ведення яких належать питання регламенту та бюджету, народному депутату України здійснюються Апаратом Верховної Ради України надбавки до посадового. окладу у розмірі, встановленому для членів Кабінету Міністрів України».

По-друге, проект Постанови пропонує встановити розмір посадового окладу для народних депутатів України, які тимчасово не входять до складу комітетів Верховної Ради України.

Таким чином депутати, які не входять до складу жодного комітету, також отримуватимуть 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Щодо надбавок, то, очевидно, йдеться про інтенсивність праці, яка може досягати 100 відсотків посадового окладу. Тобто для депутата це буде друга зарплата.

Самі члени Кабміну наразі її не отримують.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2022 р. №406 встановлено, що «до окремого рішення Кабінету Міністрів України, але не раніше 1 січня 2024 р., Прем'єр-міністру України, Першому віце-прем'єр-міністру України, віце-прем'єр -міністру України, міністрам, їх першим заступникам, заступникам, Голові та членам Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій надбавка за інтенсивність праці, передбачена абзацом третім цього пункту, не виплачується. Вказані обмеження не поширюються на посадових осіб, які за умовами оплати праці прирівнюються до членів Кабінету Міністрів України згідно із законом».

Отже, якщо оклад звичайного депутата за постановою від 7 грудня 2017 року № 2240-VIII становить 24 810 грн, то у разі ухвалення постанови, про яку йдеться у цій статті, він зможе досягати з надбавкою 49620 грн.

Водночас у Верховній Раді запевнили, що «кошти міжнародних донорів не залучалися для забезпечення діяльності Верховної Ради та виплат народним депутатам».

«Згідно з ухваленим Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» від 9 липня ц.р., додаткових коштів ні з Держбюджету-2022, ні за рахунок допомоги міжнародних партнерів для оплати праці народних депутатів не виділялося », – заявили у ВР.

Зазначається, що цим законом було передбачено перерозподіл коштів у рамках кошторису видатків на забезпечення діяльності парламенту на 2022 рік.

Нижче наводимо висновок профільного комітету ВР, де коротко викладається суть змін.

Автор Наталя Мамченко.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва