Суди зможуть інформувати сторони по справі за допомогою Дії: Верховна Рада ухвалила закон

18:19, 27 липня 2022
Для того, щоб отримувати інформацію про свою судову справу, стороні потрібно буде авторизуватися через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або через мобільний застосунок Порталу Дія.
Суди зможуть інформувати сторони по справі за допомогою Дії: Верховна Рада ухвалила закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

27 липня Верховна Рада ухвалила в цілому як Закон законопроект 7315 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» про додаткові способи інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах військового чи надзвичайного стану».

Серед іншого, цей закон дозволяє інформувати про суд, що розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату та час судового засідання з використанням мобільного додатка Портала Дія.

Для того, щоб отримати таке додаткове інформування, сторона спору повинна авторизуватися через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або через мобільний застосунок Порталу Дія.

Потім, згідно із законом, особа зможе бачити в електронній формі судове рішення у справі, а також виконавчий документ.

Втім, коли це буде реалізовано на практиці щодо виконавчого документа, поки що невідомо.

А саме у новому законі передбачено таку норму:

«Судові рішення, судові засідання та інформація у справах, що розглядаються судом, відкриті, крім випадків, встановлених законом. Ніхто не може бути обмежений у праві отримання у суді усної чи письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа має право на вільний доступ до судового рішення у порядку, встановленому законом.

Додатковим способом інформування про суд, що розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату та час судового засідання, може бути надання інформації з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку Порталу Дія.

Програмними засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі мобільного додатка Порталу Дія, може бути також забезпечено додаткове інформування сторін спору, авторизованих через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або через мобільний додаток Портала Дія шляхом відображення в електронній формі судового рішення у справі, виконавчого документа».

Ще один аспект нового закону – можливість проведення «дистанційних» зборів суддів.

«Під час дії військового чи надзвичайного стану, а також під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), збори суддів можуть проводитися дистанційно, в режимі відеоконференції, з дотриманням вимог цього Закону. Під час проведення зборів суддів дистанційно, в режимі відеоконференції не можуть розглядатися питання, для прийняття рішень щодо яких цим Законом встановлено необхідність проведення таємного голосування», - наголошується у новому законі.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про те, що судова повістка на електронну адресу сторони є належним повідомленням, якщо особа раніше повідомила цю адресу суду. Про відповідну практику розповіли у КЦС Верховного Суду.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області