Як переселенцям звернутись до суду: роз'яснення Верховного Суду

10:21, 28 липня 2022
Все залежить від того, зареєструвався переселенець у новому місці чи ні.
Як переселенцям звернутись до суду: роз'яснення Верховного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховному Суді роз'яснили, як громадянам України — переселенцям, які покинули домівки внаслідок бойових дій та окупації місць їх постійного проживання, звертатись з позовами до судів в районах тимчасового перебування.

Як зазначив Секретар Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Дмитро Луспеник, якщо особа-переселенець зареєструвалася на новому місці як внутрішньо переміщена особа, то маючи відповідну довідку про взяття на облік, переселенець може звертатись з позовом до суду у місці свого тимчасового перебування.

Але якщо такої довідки у переселенця немає, тобто особа з тих чи інших причин не зареєструвалася як внутрішньо переміщена особа, але все ж хоче подати позов у суд, то, на жаль, у такому випадку позов у найближчий суд особа подати не зможе.

В такому випадку (і у випадку неможливості подати позов по місцю постійного проживання) переселенці повинні подавати позови в ті суди, яким була визначена територіальна підсудність судів, які залишаються в зоні бойових дій чи в окупації.

Виняток — встановлення факту смерті. Такі позови, як зазначили у ВС, подаються у будь-який місцевий суд загальної юрисдикції на території України.

З переліком судів, підсудність яких була змінена або станом на 27 липня 2022 року вже відновлена, можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, що у Верховному Суді також розповіли про правову позицію Суду щодо направлення судових повісток сторонам у справі на електронну адресу. Судова повістка на електронну адресу сторони є належним повідомленням, якщо особа раніше повідомила цю адресу суду, зазначили у Верховному Суді.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області