Чи буде в Україні «суд у смартфоні»: у Раді заявили про ухвалення закону про paperless

10:00, 30 липня 2022
Що означає новий закон про повідомлення від судів через Дію.
Чи буде в Україні «суд у смартфоні»: у Раді заявили про ухвалення закону про paperless
Джерело фото: od24.info
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, «суд без паперів» було прописано у процесуальних кодексах ще 2017 року. Тоді у них передбачили створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), яка мала забезпечити інтеграцію всіх процесів - від подачі документів до суду до реалізації виконавчого документа.

Однак, незважаючи на всі старання ДСА, ЄСІТС повноцінно так і не запрацювала. Є окремі модулі, наприклад, подача до суду документів через Електронний кабінет. Втім, одночасно із цим сторона має надати підтвердження, що повідомила свого опонента. «У разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов’язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів», - так, до прикладу, звучить норма статті 43 Цивільного процесуального кодексу після внесення змін у квітні 2021 року. Направлені до суду документи не формуються в єдину електронну справу - їх досі мають «підшивати» у паперові томи.

Окрім того, досі не працює передбачений ще у 2017 році механізм передачі виконавчого листа за допомогою електронних систем. Для того, щоб виконати рішення, треба брати виконавчий лист у суді, оформляти відповідні документи до ДВС, виправляти помилки у виконавчих листах, якщо вони є, шляхом звернення до суду тощо. На це у звичайних людей витрачаються якщо не роки, то місяці.

27 липня Верховна Рада ухвалила в цілому як Закон законопроект 7315 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» про додаткові способи інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах військового чи надзвичайного стану». Серед іншого, у ньому йдеться про те, що у Дії особа зможе побачити свій виконавчий документ по справі.

Народні депутати від «Слуги народу» охарактеризували його як прогресивний крок у напрямку електронного судчинства, «суд без паперів».

Як отримати повідомлення від суду через Дію

Закон дозволяє інформувати про суд, що розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату та час судового засідання з використанням мобільного додатка Портала Дія.

Однак таке повідомлення не буде мати статус офіційного. Отже, не може вважатися «належним повідомленням» сторони по справі. Відповідні зміни не вносяться і до процесуальних кодексів, аби надати такому повідомленню процесуальної ваги.

Тобто, це більш сучасний аналог повідомлення від суду через смс.

До другого читання у законі також підкреслили, що це інформування є «додатковим». Тобто, від основного методу - паперовими повідомленнями - ніхто не відмовляється (хоча, як останнім часом заявило чимало судів, коштів на поштові повідомлення для учасників процесу у них немає через відсутність належного фінансування).

Для того, щоб отримати таке додаткове інформування, сторона спору повинна авторизуватися через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або через мобільний застосунок Порталу Дія.

Потім, згідно із законом, «особа зможе бачити в електронній формі судове рішення у справі, а також виконавчий документ».

Втім, йдеться лише про «відображення», а не про будь-які процесуальні дії з цим виконавчим документом. Отже, тепер учасник справи зможе подивитися свій документ у Дії.

Нагадаємо, що 15 липня 2020 року Верховна Рада прийняла законопроект № 3707 від 19.06.2020 «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» щодо запровадження електронної форми виконавчого документа.

Але інтеграція баз даних, як і у попередні роки, не відбулася. Наприкінці червня 2022 року було нарешті ухвалено положення про Єдиний реєстр виконавчих документів, однак сам Реєстр ще не працює.

Тут також слід зауважити, що створення Реєстру було передбачено у процесуальних кодексах ще 5 років тому, у 2017 році.

Отже, отримати виконавчий лист від суду у Дію і шляхом «натискання кнопки» відправити його відразу на виконання до органу ДВС, поки неможливо.

Нижче наводимо норму нового закону від 27 липня, яка регулює «нові можливості».

«Судові рішення, судові засідання та інформація у справах, що розглядаються судом, відкриті, крім випадків, встановлених законом. Ніхто не може бути обмежений у праві отримання у суді усної чи письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа має право на вільний доступ до судового рішення у порядку, встановленому законом.

Додатковим способом інформування про суд, що розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату та час судового засідання, може бути надання інформації з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку Порталу Дія.

Програмними засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі мобільного додатка Порталу Дія, може бути також забезпечено додаткове інформування сторін спору, авторизованих через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або через мобільний додаток Портала Дія шляхом відображення в електронній формі судового рішення у справі, виконавчого документа».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва