Виконавчі документи набудуть електронної форми: Рада прийняла закон

14:27, 15 июля 2020
Розбиратися, як працювати з електронними виконавчими листами, депутати хочуть доручити Мін’юсту.
Виконавчі документи набудуть електронної форми: Рада прийняла закон
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 15 липня, Верховна Рада прийняла законопроект № 3707 від 19.06.2020 «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» щодо запровадження електронної форми виконавчого документа».

Проектом Закону вносяться зміни до статті 4 Закону України «Про виконавче провадження», пункт 3 якої доповнюється другим абзацом, а саме:

«Виконавчий документ може бути видано у формі електронного документа відповідно до законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги». Порядок пред’явлення до виконання виконавчих документів, виданих у формі електронного документа, визначається Міністерством юстиції України».

 На даний час Закон України «Про виконавче провадження» передбачає, що виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання лише в паперовому вигляді.

Разом з цим, на сьогодні запроваджується можливість видачі виконавчих документів в електронній формі, зокрема постанов у справах про адміністративні правопорушення.

В цивільному процесуальному кодексі України міститься посилання на можливість видати судовий наказ в електронній формі.

Згідно зі статтею 431 ЦПК виконавчі листи викладаються в електронній формі… і підписуються електронним цифровим підписом судді (в разі колегіального розгляду - електронними цифровими підписами всіх суддів, які входять до складу колегії).

Протягом п’яти днів після набрання судовим рішенням законної сили виконавчий документ, зазначений в частині третій цієї статті, вноситься до Єдиного державного реєстру виконавчих документів, а його копія (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого документа у Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, надсилається стягувачу на його офіційну електронну адресу, або, у разі її відсутності, рекомендованим чи цінним листом.

Аналогічні норми містяться в статті 327 ГПК та статті 373 КАСУ.

Але положення Закону України «Про виконавче провадження» унеможливлюють примусове виконання виконавчих документів, виданих в електронній формі, без внесення відповідних змін.

Ідея видавати виконавчі документи в електронній формі висловлювалася ще в період проведення судової реформи 2017 року. Реалізовувати її планували за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, що і знайшло відображення в процесуальних кодексах. Проте ЄСІТС з 2017 року працює в тестовому режимі, в повному обсязі система так і не запрацювала.

Тобто, яким чином будуть виконуватися норми закону, якщо він буде ухвалений, доведеться розбиратися Мін’юсту.

Раніше ВП ВС вирішила, що скарга на невиконання рішень суду Державною казначейською службою розглядається адміністративними судами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду