Рада на час воєнного стану та протягом року після завершення законодавчо закріпила тариф на електроенергію у 1,68 кіловат для мешканців новобудов: є умови

14:45, 2 серпня 2022
Мешканці будинків, які не завершили підключення до електроенергії за постійною схемою, зможуть отримувати електроенергію за тарифом для колективних побутових споживачів (1,68 квт незалежно від обсягу споживання) за умови виконання технічних умов та підписання договорів.
Рада на час воєнного стану та протягом року після завершення законодавчо закріпила тариф на електроенергію у 1,68 кіловат для мешканців новобудов: є умови
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада дозволила на час воєнного стану та одного року після його завершення відпускати електроенергію мешканцям будинків, які підключені до електроенергії за тимчасовою схемою, за тарифом для побутових споживачів в разі виконання технічних умов та підписання договорів про тимчасове надання послуг. Це передбачено законопроєктом №7398 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій, який депутати ухвалили 29 липня.

Згідно з документом, тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні та протягом одного року після його припинення чи скасування, електрична енергія, що купується у постачальника універсальних послуг та споживається у прийнятому в експлуатацію закінченому будівництвом багатоквартирному будинку (черзі, пусковому комплексі), щодо якого наявні чинні технічні умови, але не завершена процедура приєднання до електричних мереж, на обслуговування закінченого будівництвом об’єкта, у тому числі на комунально-побутові потреби мешканців оплачується замовником, управителем, об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку чи житлово-будівельним кооперативом за ціною, за якою постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії колективним побутовим споживачам.

Обов’язковими умовами для застосування такої ціни є забезпечення замовником, управителем, об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку чи житлово-будівельним кооперативом: обліку електроенергії (окремими площадками вимірювання на технічні цілі будинку та на побутові потреби власників житлових приміщень); оформлення паспорта точки розподілу, укладення (у разі відсутності) договорів про тимчасове надання послуг з розподілу/постачання електричної енергії між замовником, управителем, об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку чи житлово-будівельним кооперативом та оператором систем розподілу/ постачальником універсальних послуг.

У разі виконання цих умов замовник, управитель, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку чи житлово-будівельний кооператив вважається колективним побутовим споживачем.

Це означає, що мешканці новобудов, яких часом «не поспішають» підключати до електромереж за постійною схемою і змушують сплачувати за тарифами на електроенергію для промислових споживачів, які часом сягають понад 5 гривень за кіловат, за умови підписання договорів на виконання технічних умов будуть сплачувати за електроенергію за тарифом в кілька разів менше. Наразі тариф для колективних побутових споживачів становить 1,68 за кіловат незалежно від обсягів споживання.

Передбачається, що протягом одного року після припинення чи скасування воєнного стану в Україні замовник будівництва об'єкта зобов'язаний передати підключений (приєднаний) до інженерних мереж багатоквартирний житловий будинок власнику, об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку або управителю.

Чинна норма Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» зобов’язує замовника передати закінчений будівництвом та підключений до інженерних мереж житловий будинок, що споруджувався із залученням коштів фізичних та юридичних осіб, об’єднанню співвласників або власнику, або експлуатуючій організації протягом ста двадцяти календарних днів з дня його прийняття в експлуатацію.

Також передбачається, що на час воєнного стану та протягом року після його скасування електроенергія, що купується у постачальника універсальних послуг та споживається у тимчасових спорудах для життєзабезпечення населення, оплачується за цінами для населення.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що жодного підвищення тарифів на електроенергію для населення найближчим часом не планується.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Ярослав Конощук

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді