У Нацбанку розповіли, коли інфляція може повернутися до однозначного рівня

07:42, 3 серпня 2022
До кінця 2022 року, за прогнозами регулятора, зростання цін триватиме, а інфляція сягне 31%. Зниження інфляції до однозначного рівня прогнозують у 2024 році в разі зниження безпекових ризиків.
У Нацбанку розповіли, коли інфляція може повернутися до однозначного рівня
Фото: tsn.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національний банк прогнозує, що у поточному році інфляція продовжуватиме зростання і до кінця року сягне 31% і повернеться до однозначних показників лише у 2024 році.

Серед причин зростання цін експерти регулятора в інфляційному звіті Нацбанку називають зростання витрат через вимушену перебудову логістичних та технологічних зв’язків, руйнування виробничих потужностей та складських приміщень, а також високі ціни на енергоносії.

У НБУ очікують, що «вплив більшості з шоків зберігатиметься і надалі». Водночас скорочення реальних доходів населення, високий рівень безробіття стримуватимуть інфляцію з боку попиту.

Уповільнення інфляції в Нацбанку очікують вже у 2023 році в разі зниження безпекових ризиків. Разом з тим, підвищення комунальних тарифів для населення, яке розпочнеться у другому півріччі 2023 року, позначиться і на інфляції.

«З огляду на високі світові ціни на енергоресурси внесок адміністративно регульованої складової в загальну інфляцію стане визначальним та залишиться таким до кінця прогнозного періоду», - наголошують в НБУ.

Експерти регулятора прогнозують, що споживча інфляція знизиться лише до 9.4% до кінця 2024 року, «а повернення її до цілі (5%) відбудеться лише в 2025 році».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», в НБУ спрогнозували, що буде з економікою України в разі, якщо війна з РФ буде тривалою.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Ярослав Конощук

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду