Зеленський підписав закон про внесення змін до процедури встановлення факту народження або смерті: що зміниться

07:22, 9 серпня 2022
Заяву про встановлення факту смерті до суду можуть подавати зацікавлені особи, якщо це впливає на їхні права. Оскарження рішення суду стосовно цієї категорії справ не зупиняє його виконання.
Зеленський підписав закон про внесення змін до процедури встановлення факту народження або смерті: що зміниться
Джерело фото: president.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт № 7310 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану, яким спрощено офіційну процедуру встановлення факту народження або смерті під час війни. Документ вже опубліковано в парламентській газеті «Голос України».

Законом внесено зміни до статті 317 Цивільного процесуального кодексу та  розширено коло осіб, які можуть подати заяву до суду у справах про встановлення факту народження або смерті.

Зокрема визначено, що заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Чинна редакція статті 317 визначає, що заява щодо встановлення факту народження особи на території, де введено воєнний стан, або тимчасово окупованій території може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання заявника.

А заява про встановлення факту смерті людини може бути подана членами сім'ї померлого, їх представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов'язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, який здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника. Згідно з чинною редакцією статті 317 ЦПК таку заяву можуть подати лише родичі померлого або їхні представники.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Цим же документом внесено зміни до закону про судовий збір та передбачено звільнення від його сплати для заявників  у справах за заявами про встановлення факту народження або смерті, поданих у зв’язку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада 1 липня ухвалила закон, яким спростила процедуру судового встановлення фактів народження або смерті.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва