Михайло Радуцький: «Під час війни галузь трансплантації продовжує розвиватися рекордними темпами»

11:40, 11 серпня 2022
В Україні за останні 16 днів провели 16 трансплантацій органів, і під час війни галузь трансплантації продовжує розвиватися рекордними темпами - розповів голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.
Михайло Радуцький: «Під час війни галузь трансплантації продовжує розвиватися рекордними темпами»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Під час війни галузь трансплантації продовжує розвиватися рекордними темпами. Це підкреслив голова Комітету з питань здоров’я нації, «Слуга народу» Михайло Радуцький.

«В Україні за останні 16 днів провели 16 трансплантацій органів.

Навіть під час війни галузь трансплантації продовжує розвиватися рекордними темпами. Провести складні операції лікарям на Волині, Тернопільщині та Львівщині допомогли більш досвідчені колеги зі столиці», - зазначив він.

«Наразі трансплантацію в Україні проводять 32 медичні заклади. За даними Українського центру трансплант-координації, за останні 16 днів проведено 16 органних трансплантацій. Загалом від початку року здійснено 182 трансплантації. Для порівняння – за 6 місяців 2021 року провели 126 пересадок органів, за весь минулий рік – 306. Найбільше операцій провели у Першому медичному об’єднанні Львова та Національному інституті  хірургії та трансплантології імені Шалімова», - додав Радуцький.

Нагадаємо, що українці можуть стати посмертними донорами органів за спрощеною процедурою. Відповідний закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» (законопроект 5831) Верховна Рада ухвалила 16 грудня 2021 року.

Після прийняття закону, 5 січня, Михайло Радуцький зауважив, що восени 2021 року Уряд затвердив більш високі тарифи, за якими держава фінансує проведення операцій. Як наслідок, заклад мотивований конкурувати з іншими, підвищувати якість, боротись за пацієнта.

Також він зазначив, що лікарі встановлюють факт смерті головного мозку за допомогою спеціального обладнання ще до виклику трансплант-координатора, що значно прискорює процедуру забору органів.

Михайло Радуцький тоді також повідомив, що новий закон передбачає затвердження нової процедури згоди на посмертне донорство (через застосунок «Дія»), удосконалює алгоритми підбору пари донор-реципієнт, розширює коло осіб, які можуть приймати рішення про вилучення органів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду