РСУ: Опубліковані записи СБУ щодо судді апеляційного господарського суду, який, будучи у Києві, очікував захоплення України росіянами, завдають шкоди авторитету правосуддя

11:28, 15 вересня 2022
Водночас правову оцінку цим записам може бути надано тільки в процесуальний спосіб під час розгляду кримінального провадження або ж у рамках відповідного дисциплінарного провадження, - РСУ.
РСУ: Опубліковані записи СБУ щодо судді апеляційного господарського суду, який, будучи у Києві, очікував захоплення України росіянами, завдають шкоди авторитету правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, за матеріалами Служби безпеки повідомлено про підозру судді Північного апеляційного господарського суду, який, як зазначила СБУ, будучи у Києві, очікував захоплення України росіянами. «Спецслужба зібрала вичерпну доказову базу: зловмисник виправдовував звірства окупантів, зневажливо говорив про українських захисників і підбурював знайомих до співпраці з ворогом», - повідомили у СБУ.

На цю подію відреагували у Раді суддів України та Вищій раді правосуддя.

«Ми свідомі того, що судді та представники судової влади є такими ж членами нашого суспільства й,  як і будь-кому, їм також притаманні людські слабкості та пороки тільки з тією різницею, що судді уповноважені владою на виконання функцій держави, які їм делеговані, а працівники апарату судів є державними службовцями, які складали присягу на вірність державі.

Тому найменший відступ від принципів служіння державі Україна, найменший натяк на можливу зраду чи підігрування ворогу, висловлювання думок та промов на підтримку агресора, що фіксуються на плівках за наслідком проведених оперативних слідчих заходів, не кажучи вже про дії, вчинені на підтримку російської армії, колабораційної влади на окупованих територіях, заперечення злочинів, що здійснює ворог на українській землі й проти українського народу, буде розцінюватися як діяння, що тягнуть за собою кримінальне переслідування.

Суддівська спільнота не толерує і не буде толерувати жодні прояви антиукраїнських настроїв, що матимуть місце в діяльності представників судової гілки влади, тим більше в умовах війни проти України.

Нещодавно опубліковані записи Служби безпеки України, зміст яких вказує на можливу причетність одного із суддів до вчинення дій, які несумісні із високим званням судді, завдають шкоди авторитету правосуддя.

Водночас змушені наголосити, що правову оцінку цим записам може бути надано тільки в процесуальний спосіб під час розгляду кримінального провадження або ж у рамках відповідного дисциплінарного провадження», - зауважили в РСУ.

Там додали, що сьогодні всі зусилля органів та установ судової гілки влади спрямовані на відновлення роботи Вищої ради правосуддя, в тому числі з тією метою, щоб діям суддів, які причетні до антиукраїнської діяльності, була надана належна правова оцінка.

У свою чергу, у Вищій раді правосуддя (ВРП) терміново вимагають затвердити механізм притягнення до відповідальності суддів-колаборантів.

«Члени ВРП наполягають на ухваленні законодавчих змін, які дадуть змогу, незважаючи на відсутність повного складу Ради, притягувати до відповідальності суддів, які порушили присягу.

На превеликий жаль, через вимушену відсутність конституційного складу органу Вища рада правосуддя впродовж тривалого періоду позбавлена можливості виконувати свої повноваження, зокрема надавати згоду на затримання судді, утримання його під вартою. Неможливість адекватно реагувати на ганебні прояви колабораційної діяльності серед суддів шкодить авторитету судової влади та державі загалом.

Вища рада правосуддя вкотре закликає парламентарів невідкладно прийняти зміни до чинного законодавства та тимчасово (до формування повного складу Ради) надати діючим членам ВРП повноваження ухвалювати відповідні рішення щодо суддів-зрадників. Відповідно до статті 131 Конституції України виключно у Вищій раді правосуддя може бути ухвалене рішення про надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою, про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя», - підкреслили у ВРП.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва