В уряді кажуть, що транзит російського газу через Україну може припинитися з 1 січня 2023 року

11:46, 23 вересня 2022
У разі припинення транзиту російського газу через територію України держбюджет втратить понад 11 мільярдів гривень.
В уряді кажуть, що транзит російського газу через Україну може припинитися з 1 січня 2023 року
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Кабінеті Міністрів заявляють про ризик припинення транзиту російського газу через Україну з 1 січня 2023 року, через що бюджет втратить понад 11 мільярдів гривень. Про це йдеться в матеріалах до проєкту бюджету на 2023 рік.

Зазначається, що у поточному році через російсько-українську війну оператор газотранспортної системи України вже втратив частину доходів та, відповідно, скоротилися надходження до державного бюджету.

«Внаслідок військових дій відбулось пошкодження газопроводу, втрачено контроль на точці входу Сохранівка, ПАТ «Газпром» не виконує умови контракту щодо повної оплати заброньованих потужностей, відбулось зниження обсягів власного видобутку природного газу, його споживання на внутрішньому ринку та зниження замовлених потужностей на міждержавних точках входу та виходу.  Наслідком цих подій є часткова втрата доходів ТОВ «Оператор ГТС України»  та зниження надходжень до державного бюджету у І півріччі 2022 року на суму 3,43 млрд грн (ПДВ – 1,8 млрд грн, податку на прибуток – 1,63 млн гривень)», - зазначається у додатку до державного кошторису.

В уряді також вважають високою ймовірність втрати доходів оператора ГТС внаслідок зупинки з січня 2023 року транзиту газу через територію України і, як наслідок, відсутності оплати заброньованих потужностей, що зокрема призведе до недонадходжень державного бюджету у 2023 році на  11,15 млрд грн (ПДВ – 5,87 млрд грн, податку на прибуток – 5,28 млрд гривень).

Нет описания.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 9 серпня Україна зупинила транзит російської нафти через нафтопровід «Дружба» через відсутність оплати послуг. Однак вже 12 серпня транзит було поновлено.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська