Скільки суддів можуть звільнитися після відновлення повноважень Вищої ради правосуддя: ОЦІНКИ ВРП ТА РСУ

08:18, 24 вересня 2022
Рада правосуддя та Рада суддів посперечалися, скільки суддів можуть звільнитися вже скоро.
Скільки суддів можуть звільнитися після відновлення повноважень Вищої ради правосуддя: ОЦІНКИ ВРП ТА РСУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя та Рада суддів України вступили в суперечку, відносно кількості суддів, які можуть звільнитися у відставку або за власним бажанням після того, як буде сформований повноважний склад Ради правосуддя.

Під час засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики 14 вересня 2022 року в. о. голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов заявив, що заява голови Ради суддів України Богдана Моніча про те, що після відновлення повноважного складу Ради правосуддя можуть звільнитися близько 2 тис. суддів, не відповідає дійсності.

“Коли Рада суддів озвучила цифру в 2 тисячі, які, можливо, будуть звільнені після початку роботи Вищої ради правосуддя, то у Вищої ради правосуддя, скажемо, розривався телефон з приводу, а що там законодавець, можливо, запропонував нас просто звільнити, бо ніхто 2 тисячі такої цифри взагалі не називав.

Дуже критично ставлюсь до того, що сказав Богдан Сильвестрович, оскільки після заяви щодо 2 тисяч звільнених або поданих заяв у відставку, чисельні були звернення суддів апеляційної інстанції, першої інстанції, у зв'язку з наголошеною такою чисельністю, з приводу того що, а не розробляється у Верховній Раді механізм щодо звільнення суддів не за їх бажанням, а за допомогою якихось законів”, - розповів на засіданні Комітету Віталій Саліхов.  

У свою чергу, голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що за його даними ситуація з відставками дійсно складна, а чимало суддів ще продовжують працювати лише тому, що країна опинилась у складному становищі.

“Я ще раз хочу сказати. Востаннє, коли ми робили підрахунок, півтори тисячі суддів мали право на відставку. По апеляційних судах, повірте, я теж спілкуюся з головами судів, в багатьох випадках саме голови судів звертаються до суддів, вони тримають людей. Вони кажуть, не подавайте ці заяви про відставку, це теж факт. Це мені достовірно відомо. І нехай ця цифра сьогодні на комітеті прозвучить, дійсно, я таку називав, це була як презумпція того, що якщо на фоні того фінансування, яке нам ще й пропонують, то я сказав, що я очікую і, дійсно, дай боже, щоб я помилявся. Що якщо ситуація з фінансуванням не зміниться, то звільниться приблизно, якщо було їх півтори тисячі півроку, рік назад, я так припускаю і до цього часу, що до 2 тисяч суддів ми можемо втратити”, - розповів Богдан Моніч.

Нагадаємо, що Вища рада правосуддя на має повноважного складу з 22 лютого 2022 року. Втім, як писала «Судово-юридична газета», з 22 лютого по 30 серпня заяви про відставки та звільнення за власним бажанням подали 46 суддів.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва