Верховна Рада внесе зміни до порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у ЗСУ та інших військових формуваннях

10:20, 5 жовтня 2022
Як вказують автори законопроекту, це необхідно, зокрема, тому, що військовослужбовці-іноземні громадяни, які проходять службу у полку «Азов», наразі позбавлені можливості перебувати легально на території України.
Верховна Рада внесе зміни до порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у ЗСУ та інших військових формуваннях
Джерело фото: facebook.com/verkhovna.rada.ukraine
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Народні депутати, серед яких голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, 4 жовтня зареєстрували у Верховній Раді законопроект 8098 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях.

Зокрема у Законі «Про Національну гвардію України» (Особовий склад Національної гвардії України) пропонується передбачити, що іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, можуть у добровільному порядку (за контрактом) проходити військову службу в Національній гвардії України з підстав, у випадках та у порядку, передбаченому Законом «Про військовий обов’язок і військову службу» для проходження військової служби іноземцями та особами без громадянства у ЗСУ.

Також встановлюється, що контракти з іноземцями та особами без громадянства про проходження останніми військової служби у Національній гвардії України, укладені до набрання чинності вищезгаданим новим Законом, вважаються укладеними на законних підставах та прирівнюються до контрактів про проходження військової служби іноземцями та особами без громадянства у Збройних силах України, а контракти, чинні на день набрання чинності зазначеним Законом, продовжують діяти протягом строку, на який їх було укладено.

У випадках, передбачених законом, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, можуть у добровільному порядку (за контрактом) проходити військову службу у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

До категорії військовослужбовців прирівнюються іноземці та особи без громадянства, які відповідно до закону проходять військову службу у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Як зазначають автори, законопроєкт усуває неточності щодо прав іноземців та осіб без громадянства, які проходять службу у Збройних Силах України, та іноземцями та особами без громадянства, які проходять (бажають проходити) службу в інших, утворених відповідно до законів України, військових формуваннях.

З цією метою законопроект передбачає:

  • внесення змін шляхом додавання посилання на «інші військові формування» після слів «у Збройних Силах України» до статті 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», статей 4 та 9 Закону України «Про імміграцію», до статей 1, 2, 4 та Глави ІІІ-І Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».
  • внесення додаткових пунктів до Прикінцевих положень законів «Про імміграцію» та «Про Національну гвардію України».
  • норми стосовно проходження служби іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України поширюються і на таких осіб, які проходять службу у Національній гвардії України.
  • до Закону України «Про імміграцію» пропонується додати до квот, які дають підстави для надання дозволу на імміграцію іноземцям та особам без громадянства, які ще не прослужили три роки у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, проте під час служби отримали поранення, які не дозволяють їм за станом здоров’я продовжити проходження військової служби.

«З початком російсько-української війни багато іноземних громадян виявили бажання добровільно захищати Україну зі зброєю в руках. З цією метою приймався ряд законів, якими встановлювалися підстави та порядок проходження служби іноземними громадянами та особами без громадянства у збройних формуваннях України, а також щодо надання цим особам правових підстав для перебування на території України. Так, зокрема, протягом 2016-2021 року були внесені зміни до Закону «Про імміграцію», Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про військовий обов'язок і військову службу», що дозволяло добровольцям-іноземцям підписувати контракти та вступати на добровільну службу за контрактом у Збройних Силах України та Національній гвардії України.

Цією можливістю скористались сотні іноземців, серед яких і громадяни російської федерації, білорусії та Грузії. Проте у разі повернення цих людей додому їх чекають реальні тюремні терміни та навіть смертна кара. Однак під час внесення змін до законодавства було зазначено лише про ті підрозділи, які підпорядковуються Збройним Силам України, і не включили підрозділи, що утворились при Нацгвардії України.

Саме таким підрозділом і є полк «Азов», у якому служить багато іноземних громадян. У зв’язку з чим військовослужбовці-іноземні громадяни, які проходять службу, зокрема, у полку «Азов», позбавлені можливості перебувати легально на території України та у майбутньому не зможуть отримати українське громадянство.

Таким чином, даний законопроект необхідний для забезпечення правової визначеності стосовно порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у всіх без виключення утворених відповідно до законів України військових формуваннях», - пояснюють автори.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд