Кабмін опублікував оцінку ризиків затоплення територій у межах району басейну річки Дніпро, ДОКУМЕНТ

12:36, 13 жовтня 2022
Уряд: у районі басейну річки Дніпро розташовано 273 гідротехнічні споруди, руйнування або пошкодження яких може спричинити затоплення прилеглих територій та населених пунктів, з них 41 перебуває в аварійному стані.
Кабмін опублікував оцінку ризиків затоплення територій у межах району басейну річки Дніпро, ДОКУМЕНТ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Розпорядженням від 8 жовтня 2022 р. №895-р Кабмін затвердив плани управління ризиками затоплення на окремих територіях у межах районів басейнів річок

  • Вісла
  • Дніпро
  • Дністер
  • Дон
  • Дунай
  • Південний Буг тощо.

Міністерствам, центральним органам виконавчої влади, обласним, Київській міській держадміністрації доручено подавати щороку до 20 лютого ДСНС інформацію про стан виконання планів.

Зокрема, у розпорядженні викладено Висновки попередньої оцінки ризиків затоплення територій у межах району басейну річки Дніпро:

«За результатами попередньої оцінки ризиків затоплення територій у межах району басейну річки Дніпро, яка проведена з урахуванням аналізу минулих затоплень, які призводили до негативних наслідків, стану протипаводкової інфраструктури, системи прогнозування затоплень і оповіщення населення, встановлено, що протипаводкова інженерна захисна інфраструктура складається переважно з дамб.

У районі басейну річки Дніпро розташовано 273 гідротехнічні споруди, руйнування або пошкодження яких може спричинити затоплення прилеглих територій та населених пунктів (з них 41 (або 95,16 кілометра) перебувають в аварійному (незадовільному) стані).

У районі басейну річки Дніпро (суббасейн річки Прип’ять) встановлено чотири автоматичних гідрологічних пости, які перебувають на балансі ДСНС.

За результатами аналізу затоплень минулих років, які відбулися в районі басейну річки Дніпро за період з 1994 року, виявлено 154 події, що пов’язані із затопленнями території басейну річковими водами, з них 99 подій за механізмом затоплення спричинені перевищенням позначок русло-заплавного коридору, дві з перевищенням позначок захисних споруд та три події пов’язані з руйнуванням захисних споруд. Зазначені затоплення відповідають помірному і високому рівню ризиків затоплення та призвели до негативних наслідків для економіки, здоров’я людей.

На основі проведеної оцінки ризиків затоплення визначено перелік територій із потенційно значними ризиками затоплення, який наведено у таблицях 1 і 2 (деталі у доданому документі - прим. ред.).

Усього в районі басейну річки Дніпро визначено 43 території із потенційно значними ризиками затоплення, з них 29 розташовуються на ділянках водних об’єктів та мають загальну протяжність 2734 кілометри, 14 - населені пункти, які розташовані за межами ділянок водних об’єктів та для яких визначено ризик затоплення не менше помірного рівня.

Із 43 територій із потенційно значними ризиками затоплення п’ять територій мають транскордонний (неузгоджений із країнами-сусідами, Республікою Білорусь та Російською Федерацією) статус, їх загальна довжина становить 1053 кілометри».

Нижче наводимо перелік територій із потенційно значними ризиками затоплення.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Стефанчук
    Руслан Стефанчук
    Голова Верховної Ради України
  • Ольга Кисильова
    Ольга Кисильова
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Людмила Поліщук
    Людмила Поліщук
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Сергій Медвецький
    Сергій Медвецький
    голова Вінницького апеляційного суду