До 60 млн грн пільгового кредиту підприємствам, які через війну втратили свої виробничі потужності: Уряд затвердив постанову

16:18, 14 жовтня 2022
Кредит буде надаватися на інвестиційні цілі або на фінансування оборотного капіталу.
До 60 млн грн пільгового кредиту підприємствам, які через війну втратили свої виробничі потужності: Уряд затвердив постанову
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Уряд продовжує підтримувати бізнес через програми пільгового кредитування. Про це під час засідання Уряду 14 жовтня розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, за період дії воєнного стану в Україні у межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» видано позик на 54 млрд грн для більш ніж 13,5 тисяч бізнесів.

«Сьогодні Уряд також затвердить постанову, яка дозволяє залучити до 60 млн грн пільгового кредиту підприємствам, які через війну втратили свої виробничі потужності. Мова про потужності, які були зруйновані, пошкоджені або розташовані на окупованих територіях. Ця нова програма дозволить відновити роботу частини бізнесів. Кредит буде надаватися на інвестиційні цілі або на фінансування оборотного капіталу. Держава забезпечує до 80% тіла кредиту перед банком. Позика надається до 5 років. Нове або оновлене підприємство не може розташовуватися ближче, ніж за 50 кілометрів до лінії бойових дій», - розповів Шмигаль.

Будуть продовжуватися і дві інші урядові програми: виплати бізнесу, який наймає переселенців, і програма безповоротних грантів «єРобота».

Також він зазначив, що у межах програми виплат за найм переселенців Уряд уже виплатив близько 150 млн грн. Йдеться про більш ніж 13 тисяч працівників, які отримали роботу.

За програмою «єРобота» уже видано більше тисячі грантів. 250 млн грн - на мікробізнес. Ще 320 млн грн - на створення майже 50 нових виробництв у сфері переробки. Це харчове й меблеве виробництво, обробка деревини та металу, виробництво електричного та машинного устаткування.

Також Денис Шмигаль розповів про постанову, яка впроваджує можливість застосування в будівництві проектів повторного використання.

«Мова про те, що спочатку для конкретного об’єкту розробляється проект, а потім цей проект з мінімальними змінами можна буде застосовувати для будівництва інших об’єктів житла. Це дозволить пришвидшити будівництво та здешевити його вартість. Такі проекти можна буде застосовувати для відбудови об'єктів, які зазнали пошкоджень чи руйнувань через атаки російських військ», - зазначив він.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси