Червоний Хрест не просто терпить порушення росіянами всіх норм міжнародного права, а робить це мовчки, — Офіс Президента

07:15, 19 жовтня 2022
Конфлікт між українською владою і Червоним Хрестом розростається.
Червоний Хрест не просто терпить порушення росіянами всіх норм міжнародного права, а робить це мовчки, — Офіс Президента
Джерело фото: Офіс Президента України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Конфлікт між Офісом Президента та Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) стає дедалі гострішим.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак 18 жовтня фактично звинуватив Червоний Хрест в неефективному захисті українських військовополонених.

«Ми свідомі того, що головною перешкодою у прибутті місії МКЧХ до місця примусового утримання українців в Оленівці є насамперед деструктивна й цинічна позиція Росії. Водночас, на жаль, ми не бачимо, що МКЧХ працює над захистом наших полонених. Українське суспільство цього не бачить. Не бачать рідні захисників», - заявив Андрій Єрмак.

Також він додав, що  «українська сторона має всі підстави очікувати рішучих проактивних дій МКЧХ з імплементації його гуманітарного мандата, а також чіткої публічної позиції та комунікації всіх його дій, спрямованих на подолання найгострішого гуманітарного виклику у Європі».

У свою чергу, радник Андрія Єрмака Дарія Зарівна, як зазначено на сайті Офісу Президента, процитувала свого керівника: «війна – це іспит як для людей, так і для міжнародних організацій. На жаль, Червоний Хрест не просто терпить порушення росіянами всіх норм міжнародного права, а й робить це мовчки»

До критики Червоного Хреста долучився також омбудсмен Дмитро Лубінець.

«На жаль, при кожному обміні ми бачимо, що бездіяльність МКЧХ призвела до того, що наших військовополонених та цивільних заручників щодня катують голодом, електрикою, тому що росіяни знають, що Міжнародний комітет Червоного Хреста не приїде, не вимагатиме доступу до місць утримання військовополонених і цивільних, і що взагалі він демонструє свою бездіяльність», - заявив омбудсмен.

Не залишився осторонь і голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, який 18 жовтня фактично висунув Червоному Хресту ультиматум у вигляді чотирьох вимог:

відвідати Оленівку та інші місця утримання українських військовополонених та цивільних заручників на всій тимчасово окупованій території, а також у рф

під час місії мати особисте спілкування з військовополоненими та цивільними заручниками, щоб перевірити факти жорстокого поводження

організувати комунікацію між полоненими та їх родинами для покращення психологічного стану

передати гуманітарну допомогу - ліки, їжу, одяг.

У свою чергу Червоний Хрест в Україні ще 17 жовтня виступив  із заявою, в якій зазначив, що не має стабільного дозволу на доступ до військовополонених та цивільних заручників, яких утримують обидві сторони конфлікту.

«Сьогодні МКЧХ досі не має безперешкодного та неодноразового доступу до всіх військовополонених у цьому міжнародному збройному конфлікті. І це незважаючи на майже вісім місяців наполегливих вимог з боку наших команд на відвідування всіх місць позбавлення свободи та інтернування.

Допомогти військовополоненим у будь-якому міжнародному збройному конфлікті можуть залучені держави та органи влади, що їх утримують. Саме вони зобов’язані гуманно поводитись із ними згідно з Женевськими конвенціями та надавати МКЧХ доступ до них усіх», - зазначили у Червоному Хресті.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області