Реєстратори зможуть «виправляти помилки» у Земельному кадастрі на власний розсуд

10:30, 29 жовтня 2022
Державні реєстратори зможуть самостійно вносити виправлення до даних про межі земельних ділянок.
Реєстратори зможуть «виправляти помилки» у Земельному кадастрі на власний розсуд
Джерело фото: sumska.land.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, наразі через війну закрито публічний доступ до даних про власність. Наприклад, власник земельної ділянки не може перевірити на Публічній кадастровій карті, чи вносились зміни стосовно її меж чи розташування. Крім того, деякі власники наразі були вимушені переїхати з місць постійного проживання, тож незрозуміло, як їх мають повідомляти за умов реалізації нової ідеї законодавця щодо надання реєстратору права вносити зміни до даних про земельні ділянки на власний розсуд та якщо інші власники не відізвалися за 15 днів.

Йдеться про законопроект 8042 «Про внесення змін до Закону «Про Державний земельний кадастр» щодо удосконалення ведення Державного земельного кадастру». Його внесли 16 вересня нардепи Андрій Богданець, Олексій Кузнєцов, Юрій Камельчук, Микола Кириченко та інші.

У Верховній Раді швидко зареєстрували проект постанови про його схвалення.

Цей законопроект передбачає досить цікавий механізм «виправлення помилок», допущених при веденні Державного земельного кадастру.

Так, наразі у прикінцевих положеннях Закону «Про Державний земельний кадастр» передбачено, що про виявлені помилки центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, письмово безоплатно повідомляє власників (користувачів) земельних ділянок.

Тепер пропонується визначити, що у разі виявлення помилки центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, вчиняє дії, передбачені статтею 37 цього Закону.

А нова стаття 37 дозволяє держреєстратору вносити зміни до Кадастру фактично на власний розсуд або за заявою будь-якої особи без належного повідомлення інших власників земельних ділянок та з’ясування, чи може бути між ними спір.

Так, законодавці пропонують визначити таке:

  1. У разі виявлення у відомостях Державного земельного кадастру помилки фізична або юридична особа, яка виявила таку помилку та має безпосередній або опосередкований інтерес щодо її виправлення, звертається з повідомленням про помилку до державного кадастрового реєстратора, який перевіряє відповідність відомостей Державного земельного кадастру інформації, що міститься в документах, які стали підставою для внесення таких відомостей. До повідомлення можуть додаватися документи, що підтверджують наявність помилки та/або необхідні для її виправлення. Повідомлення про помилку надсилається в електронній формі на адресу електронної пошти відповідного суб’єкта за допомогою електронних сервісів Державного земельного кадастру або з Державного аграрного реєстру з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі через інтегровану з ним інформаційну систему центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Державний кадастровий реєстратор за допомогою технічних засобів електронних комунікацій не пізніше наступного дня надсилає копію повідомлення про помилку особам, які мають речові права на відповідні земельні ділянки.

(яким чином надсилає, куди, як перевіряє, чи отримали інші власники земельних ділянок повідомлення - невідомо, адже "за допомогою технічних засобів електронних комунікацій» це досить розмите визначення)

Особи, яким надіслано копію повідомлення про помилку, протягом 15 календарних днів з дня її отримання мають право надати свої пояснення та/або заперечення щодо повідомлення.

Після закінчення зазначеного строку Державний кадастровий реєстратор приймає рішення про виправлення помилки або відмову в її виправленні.

Виправлення помилки Державного земельного кадастру здійснюється за погодженням з особами, які мають речові права на відповідні земельні ділянки. Державний кадастровий реєстратор відмовляє у виправленні помилки, якщо: ним не встановлено факту наявності помилки; наявний спір про речове право; особи, які мають речові права на відповідні земельні ділянки, не погодили виправлення помилки.

  1. У разі виявлення помилки, допущеної в записах Державного земельного кадастру, Державний кадастровий реєстратор може вчиняти дії, передбачені частиною першою цієї статті, з власної ініціативи.
  1. Рішення про виправлення помилок не пізніше наступного дня після його прийняття надсилається заявнику та особам, які мають речові права на відповідні земельні ділянки, та розміщується на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин

Отже, власників інших ділянок можуть повідомити про зміну їх меж «постфактум».

Також законопроектом передбачені зміни у процедурі скасування держреєстрації земельної ділянки.

Державна реєстрація земельної ділянки скасовується:

Державним кадастровим реєстратором у разі поділу чи об’єднання земельних ділянок;

в автоматичному режимі за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру без прийняття рішення Державним кадастровим реєстратором, якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстровано;

рішенням суду про скасування державної реєстрації земельної ділянки. Рішення суду про скасування державної реєстрації земельної ділянки є підставою для внесення відомостей про таке скасування до Державного земельного кадастру за рішенням Державного кадастрового реєстратора.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва