СБУ надали право ідентифікувати осіб за допомогою ДНК

11:59, 8 листопада 2022
СБУ визначить свій порядок відбору, зберігання біологічного матеріалу, проведення молекулярно-генетичної експертизи, обробки геномної інформації людини під час здійснення контррозвідувальної діяльності.
СБУ надали право ідентифікувати осіб за допомогою ДНК
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Служба безпеки України отримає право здійснювати ідентифікацію осіб з використанням зразків ДНК, зокрема, здійснювати відбір, зберігання біологічного матеріалу та обробку геномної інформації людини. Йдеться про закон 2391-IX про державну реєстрацію геномної інформації людини  (законопроект №4265), який, як раніше писала «Судово-юридична газета», підписав Володимир Зеленський. Документ вже опубліковано у парламентській газеті «Голос України».

Він передбачає зміни до Закону «Про контррозвідувальну діяльність».

А саме для виконання визначених законом завдань та за наявності підстав, передбачених статтею 6 цього Закону, в ході контррозвідувальної діяльності органи, підрозділи та співробітники Служби безпеки України матимуть право виключно з метою попередження, своєчасного виявлення і припинення розвідувальних, терористичних та інших посягань на державну безпеку України, отримання інформації в інтересах контррозвідки на підставі відповідної контррозвідувальної справи:

здійснювати ідентифікацію осіб з використанням геномної інформації людини, зокрема, здійснювати відбір, зберігання біологічного матеріалу та обробку геномної інформації людини, а також проводити або ініціювати проведення молекулярно-генетичної експертизи (дослідження), створювати, вести та адмініструвати базу даних геномної інформації людини. Геномна інформація людини, встановлена із зазначеного біологічного матеріалу, вноситься лише до бази даних геномної інформації людини та використовується спеціально уповноваженим органом державної влади у сфері контррозвідувальної діяльності у межах його завдань та повноважень;

здійснювати заходи, визначені частиною третьою статті 8 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність", - лише за ухвалою слідчого судді, постановленою за клопотанням керівника відповідного оперативного підрозділу або його заступника, погодженим прокурором. Нагляд за додержанням законів під час проведення контррозвідувальної діяльності здійснюється Генеральним прокурором, виконувачем його обов’язків або уповноваженими наказом Генерального прокурора заступниками Генерального прокурора.

Також статтю 8 доповнено новою частиною, відповідно до якої відбір, зберігання біологічного матеріалу, проведення молекулярно-генетичної експертизи (дослідження), обробка геномної інформації людини під час здійснення контррозвідувальної діяльності, а також ведення визначеної цим Законом бази даних геномної інформації людини здійснюються відповідно до цього Закону та інших законів України в порядку, визначеному нормативно-правовими актами Служби безпеки України.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді