Раді пропонують заборонити діяльність релігійних організацій, пов’язаних з РПЦ, без рішення суду

11:34, 25 листопада 2022
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає заборону діяльності релігійних організацій, що пов’язані з РПЦ.
Раді пропонують заборонити діяльність релігійних організацій, пов’язаних з РПЦ, без рішення суду
Джерело фото: pixnio.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів, переважно з фракції «Європейська солідарність», зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8221 про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій, який передбачає заборону діяльності релігійних організацій, які пов’язані з РПЦ.

Стаття 4 вказаного законопроєкту передбачає, що діяльність Російської православної церкви, релігійних організацій (об’єднань), які безпосередньо або як складові частини іншої релігійної організації (об’єднання) входять до структури (є частиною) Російської православної церкви, а також релігійних центрів (управління), які входять до складу чи визнають (декларують) у будь-якій формі підлеглість у канонічних, організаційних, інших питаннях Російській православній церкві, на території України заборонена. До того ж визначається, що називатися православною може лише Православна церква України.

Зазначається, що до релігійної організації, діяльність якої заборонена, застосовуються санкції в порядку, встановленому Законом України «Про санкції».

При цьому наголошується, що діяльність релігійної організації, яка пов’язана з РПЦ, відбувається з моменту набрання чинності цим законом та не потребує рішення суду. Як відомо, чинна редакція Закону «Про свободу совісті та релігійних організацій» визначає судовий порядок заборони організацій за поданням відповідної держслужби.

Перехідні положення проєкту передбачають, що у разі підтримки законодавчої ініціативи після закінчення 60-денного терміну з дня набрання нею чинності, припиняють дію договори оренди релігійних організацій, діяльність або назва яких суперечить цьому закону.

Уряду автори законодавчої ініціативи, серед іншого, доручають розпочати встановлені законодавством процедури повернення державного майна з тимчасового користування релігійних організацій, діяльність яких не відповідає вимогам законодавства.

Виходячи зі змісту, автори натякають на заборону діяльності УПЦ (МП) внаслідок ухвалення законопроєкту. Разом з тим, залишається чинним рішення Окружного адміністративного суду про заборону перейменування УПЦ (МП), яка декларує автономність від РПЦ.  Отже,  можливі судові баталії в разі підтримки ініціативи керівництвом держави, навіть якщо гіпотетично буде застосований вже апробований інструмент як зупинка діяльності на час воєнного стану.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін схвалив пакет санкцій проти дочок Путіна.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси